In de media

TV

Jacobine op 2 - Beste Spirituele Boek

'Socrates op sneakers' was genomineerd voor de titel Beste Spirituele Boek 2021. In het programma Jacobine op 2 werden 3 van de 6 genomineerden geïnterviewd (waaronder Elke) en werd de winnares bekend gemaakt. 


Je kunt de aflevering hier terugkijken!

ICE Sessions - Hogeschool InHolland

Tijdens de ICE Sessions staat een inspirerend verhaal van studenten, alumni, ondernemers en/of mensen met een bijzonder beroep centraal.

Elke Wiss is zet zich in om mensen meer kritisch én creatief te laten nadenken. 

Ze stimuleert anderen om naast het bestaande spoor te denken, te onderzoeken, experimenteren en vragen stellen.
 

Hier kun je deze aflevering terugkijkenRecensies & boekreviews

'Een waarachtig gesprek'


Hebban
door Marjan van Druenen

"Wiss laat ons kennismaken met het Socratische gesprek en laat daarbij zien dat gesprekken leuker worden en meer diepgang krijgen.

Een ander groot voordeel is dat het ons veel zelfkennis oplevert, omdat we onze gedachten over allerhande opvattingen leren te onderzoeken. Twijfel wordt inzicht, luisteren een vanzelfsprekendheid".

'Een heel fijn boek'

Managementboek
door Sippy van Akker


"In het boek word je vrijwel niet met lastige filosofische prietpraat lastig gevallen en waar het onvermijdelijk is wordt het beknopt en helder toegelicht. Het boek is niet te langdradig, maar wel lang genoeg om dingen goed uit te leggen en toe te lichten". 

'Leuk, leerzaam, praktisch'

Filosovaardig
door Fabien van der Ham

"Socrates op sneakers is niet alleen super leerzaam, het is ook leuk om te lezen. Het is aansprekend geschreven en Elke geeft steeds sterk gekozen voorbeelden en metaforen. Ze staat met haar verhaal midden in de actualiteit". 

'Dit boek gaat verder dan alleen techniek'

Filosofie Magazine
door Menno de Bree

"Wie Socrates op sneakers leest, krijgt veel praktische tips over bijvoorbeeld het formuleren van vragen en de omgang met emoties en ongemak. Maar vooral word je ertoe verleid jezelf steeds meer op het spel te zetten. Dat dat lukt komt ook door Wiss’ aanstekelijke, toegankelijke en doorleefde manier van schrijven".

'Verhalend en toegankelijk'

Managementboek
door Anke Tijtsma


"De verhalende en toegankelijke schrijfstijl van Wiss zorgt ervoor dat je dit boek van maar liefst 250 pagina's met groot gemak op alle tijdstippen van de dag kunt openslaan. De kleine oefeningen die de schrijfster de lezer aanreikt zijn direct uitvoerbaar".

'Een rechtse directe, maar wel een voltreffer'

door Sigrid van Iersel


"Vragen zijn wat dat betreft een soort toegangspoort tot een andere denkwereld.
Je eigen gedachten ken je al, die van anderen nog niet, zegt Elke. Dat vind ik een geweldige uitnodiging om nog meer vragen aan anderen te stellen."

Lezen - artikelen en interviews

Interview in TROUW

'De filosoof biedt hulp'

Wij zijn getraind om niet te luisteren

Kan de filosofie helpen bij de aanpak van problemen? Hoe stel je de juiste vragen om tot een zinvol gesprek te komen? 


Goede vragen stellen in een goed en genuanceerd gesprek - dat blijkt toch nog behoorlijk moeilijk te zijn. Vragen stellen over pijnlijke of persoonlijke dingen durven we vaak niet. Want we willen niemand kwetsen met onze vragen, en confrontaties en risico’s gaan we het liefst uit de weg.


door Jaël NiesinkBijdrage aan artikel in NRC

Interview

Het kabinet doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Wat voor moraal past daarbij?

Elke Wiss: "Bij vrijwel iedere alledaagse keuze blijken ineens allerlei ingewikkelde vervolgvragen te stellen. Ze voegen zich als wagonnetjes aan de trein die voortdurend door ieders hoofd raast.”


door Karel Smouter

Interview in ND

Interview

Erken dat je iets niet weet, dan ga je betere vragen stellen’


Een gepeperde mening hebben wordt in onze maatschappij veel meer gewaardeerd dan iemand die zegt: dat weet ik niet. En dat is zonde, vindt praktisch filosoof Elke Wiss (34). ‘Pas als je erkent hoe weinig je eigenlijk weet, ga je goede vragen stellen.’


door Marinde van der Breggen

Interview in NRC


Lunchinterview

Is een gesprek pas gelijkwaardig als beide partijen evenveel aan het woord komen?

„Een gesprek mág ongemakkelijk worden, irritant ook. Te veel begrip voor de ander zit een gesprek alleen maar in de weg.


Met ‘o, dat heb ik ook’, ‘ik begrijp je helemaal’, empathie, empathie, empathie, kom je geen stap verder. Ik zeg vaak vooraf tegen cliënten dat ze me over een uur niet meer aardig zullen vinden. Als het goed is, stel ik precies die vragen die zij zichzelf moeten, maar niet durven te stellen.”


door Rinskje Koelewijn

Interview in Filosofie Magazine

Interview

Praktisch filosoof Elke Wiss zet in haar onlangs verschenen boek Socrates op sneakers de kunst van het vragen stellen uiteen.

"Met deze houding ging Socrates zijn gesprekken in. Erkennen dat je iets niet weet is de basis voor het stellen van een vraag. Daarnaast vind ik ook zijn vermogen om irritatie en ongemak te verdragen bewonderenswaardig. Je krijgt lang niet altijd applaus als je kritische vragen stelt".


door Ilana Buijssen

Interview in Viva

Interview

17 miljoen meningen, op dat hele kleine stukje aarde


Hoe ga je om met alle meningen in deze meningenmaatschappij? Wat kun je doen om je eigen visie scherp te krijgen? Welke vragen kun je stellen?

door Jessica van Zanten

Interview in Het Parool 

Interview

We maken het stellen van vragen veel te spannend

“We hebben ook nooit geleerd om vragen te stellen. Vanaf de basisschool zijn we vooral getraind op kennisreproductie. Aannemen wat de juf of meester zegt. 

Ons lichaam vindt het daarnaast belonender wanneer we over onszelf praten. Je maakt dan dopamine aan. 


Dat verklaart waarom we op verjaardagen graag over onszelf ventileren, en het moeilijk vinden om de brug naar de ander te maken.”


door Tom Grosveld

Interview in De Standaard

Interview

Katrien Elen had een interview én deed een mini-workshop bij Elke. Ze schrijft erover in haar toffe artikel in De Standaard (BE)

"Hoe stel je de juiste vragen? En wat is een goede vraag? Elke Wiss verdiepte zich als socratisch denker in de kunst van het vragen stellen en geeft er workshops over. Ondertussen deelt ze haar ervaringen in het praktische boek, ‘Socrates op sneakers’. Wat zal deze meester-vragensteller van mijn interviewvragen vinden?"


door Katrien Elen

Luisteren - radio

Interview met NH radio Wat is een denkdokter eigenlijk? Waarom is Socrates de inspiratiebron van dit boek?

Welke vragen stel je eigenlijk aan iemand als je 'm wilt helpen zijn denken te ontrafelen?


Dit en meer tijdens het interview met NH Radio - Lunchroom!


NPO Radio 2 bij Ruud de Wild


'Socrates op sneakers' was de e-reader aanrader van de week! 

Ruud de Wild sprak met Elke over haar boek, de kunst van het vragen stellen en waarom we er toch zo allemachtig slecht in zijn met z'n allen. 


En één makkelijke tip om te zorgen dat je een vraag stelt zónder je eigen verhaal erin te verwerken!

NPO Radio 1 - Nieuwsweekend

Socrates als begin van écht goede gesprekken. Met de coronacrisis zitten veel mensen thuis, met partner en kinderen op elkaars lip. Hoe kom je dan tot een goed gesprek?


Is het erg als je vraag confronterend is? Voor welke vraagvalkuilen moet je oppassen?


Een heel fijn, rustig en geanimeerd gesprek met presentatoren Mieke van der Weij en Charles Groenhuijsen.

Luisteren - podcasts

Eindbazen

Michel Vos

Socrates op sneakers, het boek van Elke Wiss, werd genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021. Praktisch filosoof Wiss behandelt in haar boek de kracht van een goed gesprek.
Michel praat in deze podcast met de schrijfster, want wat hebben we in deze tijd aan een goed gesprek? En wat komt daar allemaal bij kijken? Chaos in de orde

Rachel Levi

We hebben het vaker voorbij horen komen: organisaties zijn goed in praten. Heel veel praten. Het is niet ongebruikelijk dat je agenda aan elkaar hangt van vergaderingen, overlegjes en bijpraat momenten. Met de kwantiteit van onze gesprekken zit het wel goed. Maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit? Houdt al dat gepraat niet in stand dat we zo'n stroperige, taaie cultuur ervaren?

Stelling: Betere gesprekken leiden tot meer innovatie.

Voor positiviteit

Mark Verhees

Elke Wiss, bestsellerauteur van 'Socrates op sneakers' over het stellen van goede vragen en de kracht van verhalen.

Elke vertelt uitgebreid over het socratische gesprek, vanuit nulstand luisteren en perspectivistische lenigheid. 

Bovendien heeft ze het al over haar nieuwste boek 'En ze filosofeerden nog lang en gelukkig'.

Aartjan van Erkel

Aartjan van Erkel

Elke Wiss is praktisch filosoof. Niet iemand van wie je verwacht dat het een superster is. Ze heeft ook totáál niks met dat woord. Toch is ze het wel, want haar boek 'Socrates op sneakers' werd meer dan 50.000 keer verkocht. Het wordt vertaald naar het Engels, Duits en zelfs het Koreaans en ik vroeg haar hoe ze 'm dat heeft geflikt. Want het is een zakelijk boek, en dan zijn zulke verkoopcijfers echt extreem. In deze extra lange aflevering hoor je het hele interview dat ik met Elke had.Mark in the middle

wie het niet weet mag het zeggen

Mark Eikema 

In Mark in the middle praat Mark met verschillende gasten over religie, politiek en filosofie. 


In aflevering 7, tijdens een gesprek van bijna 2 uur diepten Elke en Mark de ideeën achter het boek 'Socrates op sneakers' uit. 

Wijsheden komen voorbij, Elke's visie op de huidige maatschappij en hoe dat vragen stellen dan wél zou moeten.
En ze maken ook grapjes, Elke en Mark.

Over spreken gesproken

Glenn Vergoossen

Wat is nu eigenlijk een goede vraag?

En hoe ontstond dat idee voor een boek? Wie was Socrates ook weer en wat kunnen we van hem leren?


Dat en meer hoor je in dit interview. Glenn en Elke hebben beiden een theaterachtergrond, dus je hoort hier en daar een theatergrapje en een vet Rotterdams accent. 


Elke en Glenn bespreken natuurlijk het boek, maar ook worden visies en ideeën uitgediept én hoor je tips voor als je zelf meer zou willen spreken op een podium.

Drive Podcast

boek socratisch gesprek voor beginners

Mark Tuitert 

Een mooi gesprek over leven, dood, vragen stellen en stoïcijnen. We proberen samen de volgende vragen te beantwoorden: Waarom zijn we zo slecht in vragen stellen? En belangrijker nog: hoe kunnen we betere vragen stellen? Hoe ga je van een gewoon gesprek naar meer ‘Socratischer’ spreken? Waarom kan je soms empathie beter uitstellen? Moet je over je eigen humane dood kunnen beslissen? In hoeverre moet een leider een visie hebben?


Mark in the middle - take 2

Kramcast - Mark Eikema 

Voor een 2e gesprek spraken Elke en Mark met elkaar, midden in de coronacrisis. Een rijk, divers gesprek over corona, hoe we omgaan met data, kritisch denken, Rumag vs Lubach en je eigen opinie durven bevragen. 


"Ik denk dat heel veel mensen zich een jas aanmeten, de knopen dichtdoen, de rits dichtritsen, en zich vervolgens nooit meer afvragen of die jas ze nog wel past". 

De Loopbaancoach

wie het niet weet mag het zeggen

Japke Ebbinge

Elke Wiss is theatermaker en praktisch filosoof. Ze schreef het boek Socrates op Sneakers dat inmiddels bezig is aan de 12e druk. De UvA en HvA nodige haar uit als Keynote van het Decanensymposium 2020 met als thema Vraag. Verras. Verbind.
Ook voor veel loopbaanbegeleiders is het regelmatig een uitdaging om niet te gaan redden of adviseren. Soms door het gebrek aan tijd, soms door nood aan de juiste verdiepende vraag. Elke Wiss neemt ons mee in de kunst van het vragenstellen. Waarom vinden we het zo lastig om verdiepende vragen te stellen? Waarom is het moeilijk echt goed te luisteren? In deze podcast laat ze ons de kern van de socratische houding zien, hoe we deze kunnen ontwikkelen en wat deze houding ons kan opleveren voor onze loopbaangesprekken.


Ondernemerspodcast

wie het niet weet mag het zeggen

Jeanet Bathoorn

Wat betekent het om nu auteur te zijn? Wat doet een boek voor je bedrijf?

Wat waren Elke's grootste ondernemerslessen en -faalmomenten?
Hoe ga je om met online zichtbaar zijn?

En natuurlijk over het boek Socrates op sneakers. 

Innovatie Wasstraat

wie het niet weet mag het zeggen

Kim Spinder

Een afwisselend gesprek met Kim over het boek Socrates op sneakers en de kunst van het vragen stellen.
Waarom zijn kinderen er wél goed in, en volwassenen eigenlijk helemaal niet?
Als je wilt innoveren; welke rol speelt het stellen van goede vragen dan?


En is er hoop voor de volwassene die graag beter wil worden in het stellen van goede vragen?

Kukuru met Giel BeelenPraktisch filosoof Elke Wiss is bekend van haar bestseller ‘Socrates op sneakers’ en haar nieuwe boek ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’.

In dit gesprek hoor je exclusief een verhaal uit dat boek. 

In ons gesprek komen de essentiële verschillen tussen oordelen en veroordelen aan bod. Net als: observeren en interpreteren, niet weten en twijfelen. Bovendien hebben we het over vragen als: Hoe train je intuïtie? Werken gesloten vragen goed? Waarom zorgt empathie niet voor een goed gesprek? Het is een conversatie vol met nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven. Ook hebben we het over wat prikkelvragen, begripsvragen en filosofische vragen zijn. Natuurlijk bespraken we de favoriete boeken van Elke, haar ochtendritueel en vroeg ik haar hoe ze tegen de dood aankijkt.

Bex Academy

Serge van Rooij

Hoe kun je meer diepgang in een gesprek krijgen? Hoe zorg je dat je met je aandacht echt bij de ander bent? En hoe vergroot dat jouw impact in een gesprek?

Als praktisch filosoof voert Elke denkgesprekken, individueel en in groepen. Ze geeft trainingen, lezingen en workshops in kritisch denken, creativiteit en de kunst van het vragen stellen.

In deze podcast deelt ze haar inzichten met ons zodat jij ook betere gesprekken kunt voeren en tegelijkertijd je impact vergroot. 

Simones Songlines 

wie het niet weet mag het zeggen

Simone Walraven

Haar boek 'Socrates op Sneakers', een filosofische gids voor het stellen van goede vragen, is inmiddels een bestseller.
Wat is een goede vraag, waarom is het stellen van goede vragen zo belangrijk en wat was voor haarzelf een verrassend gesprek, het komt allemaal voorbij in dit fijne interview. Ook onze Songlines vragen ontbreken niet: op welke plek voelde Elke zich direct thuis en welk liedje kwam voorbij op een belangrijk moment in haar leven?


Eindbazen‘‘Denken kun je vormen’’, benadrukt Wiss. ‘‘Het duurde lang voordat er een goede naam was, maar dit is hét: denksmederij heeft iets van een ambacht, wat kritisch denken ook is, en heeft ook iets van het maakbare, wat het tot op zekere hoogte ook is.’’

Voor Wiss was het een bijzondere stap om richting de praktische filosofie te gaan. ‘‘Veel mensen vragen waar ik filosofie heb gestudeerd, maar bij mij ligt dat anders. Ik begon eerst met geld uitgeven aan filosofie uit eigen behoefte. Ik werkte als theatermaker en regisseur. We maakten voorstellingen over onder andere moed, verbinding en gedoe binnen families. Kortom allemaal thema’s waar je als kunstenaar over nadenkt. Ik zou mijn eigen denken wel wat scherper willen krijgen, dacht ik ineens.’’

Wiss zag de wereld van de filosofie als stoffig en moeilijk, vol met oude mannen met baarden. ‘‘Ik dacht hier pas ik niet in thuis, maar ik ontdekte wat het was en bedacht dat ik hier de rest van de wereld kennis mee wil laten maken.’’


Bestel het boek!

'Socrates op sneakers' is het boek voor iedereen die op zoek is naar meer verdieping in gesprekken, wijsheid en prikkelende vragen. 

Te verkrijgen als paperback en e-book. 


  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Theo Scholten Yara Dragt en Elke Teurlinckx

De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  het KWF om kanker te bestrijden, en Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven