Wie het niet weet, mag het zeggen
Wat gebeurt er in de spreekkamer van een filosofische praktijk? Wie gaat daar naartoe voor een serie gesprekken? Wat is het verschil met psychotherapie? Moet je veel van filosofie weten om er iets aan te hebben? In dit boek beschrijft Harm van der Gaag de werkwijze die hij in tien jaar praktijkvoering ontwikkelde. Daarbij staat de vraag centraal, niet als middel, maar als doel. In de vraag, niet in het antwoord, schuilt wijsheid. Het boek bevat voorbeelddialogen, uitleg en bespiegelingen. Zo verschijnt een manier van denken en van spreken die teruggaat tot Socrates en die nu opnieuw vorm krijgt: als filosofie in de praktijk.

Socratisch gesprek voor beginners
De socratische gespreksmethode leidt tot betere gesprekken doordat oordelen wordt uitgesteld, gesprekken concreet blijven en goed wordt geluisterd. Betere uitwisseling van informatie, beter begrip van elkaars perspectief, beter contact en beter denken.
Ervaren gespreksleider Marlou van Paridon legt het socratisch gesprek kort en bondig uit in vijf stappen, compleet met checklisten en overzichten van de belangrijkste handvatten en valkuilen voor de beginnende gespreksleider.

Stoïcijnse levenskunst 
Een vlot geschreven boekje met de stijl en humor die ik herken van Miriam’s lessen. Bevlogen, helder en duidelijk met waardevolle lessen.
‘Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie. Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf. Aan de hand van veel alledaagse voorbeelden vertelt dr. Miriam van Reijen – zelf enthousiast stoïcijn – hoe het mogelijk is om te leven zonder irritaties en teleurstelling.’

Zakboekje van Epictetus 
Een praktisch klein boekje met begrijpelijke teksten en praktische wijsheden. Ik lees er graag af en toe een stukje uit ter inspiratie. Een leuke manier om kennis te maken met de Stoïcijnse filosofie!
Met deze bundel van 53 adviezen beoogde Epiktetos wenken te geven voor de juiste houding in veel voorkomende levenssituaties. Ook voor het hedendaags bestaan behouden deze praktische levenslessen ten volle hun waarde. 

Deze pagina bevat affiliatelinks. Dat betekent dat, wanneer je via deze pagina een boek bestelt, De Denksmederij een kleine commissie krijgt.
Da’s fijn, want dan kunnen wij weer mooie (gratis) producten ontwikkelen, blogs schrijven en workshops bedenken.
Als je dat niet wilt, kun je natuurlijk ook gewoon direct bij bol.com of andere leveranciers bestellen.