Make Me Think: dé  sportschool voor je geest.

Online programma van 12 weken met pittige breingym voor dappere denkers die hun denkvaardigheden willen aanscherpen, uitdagen en verdiepen.


Op dit moment is de inschrijving gesloten!
In 2023 start er een nieuwe groep. 
Meld je aan voor de Nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn!

Denkgedoe

Soms hoor je iemand iets zeggen en je wéét dat het niet helemaal klopt, maar je kan er de vinger niet op leggen.
Of je denkt al heel lang na over een probleem op je werk of in je relatie en je vindt er de exacte woorden net niet voor. 
In een meeting wil je één helder, duidelijk punt maken maar je merkt dat je steeds meer woorden begint te pruttelen waardoor het juist onduidelijker wordt.
Je zit misschien regelmatig in de auto op weg naar huis terwijl je baalt van jezelf omdat denkt 'shit, ik had X of Y moeten zeggen' of 'ik had díe vraag moeten stellen!'
Je wilt een idee of plan uitwerken en je ziet door de bomen het bos niet meer; wat is hoofd- en bijzaak? Waar moet je beginnen?
Of je wilt een sterk stuk schrijven en je merkt dat het een soep wordt van net-niet onderbouwde meningen, standpunten en ideeën.

Kortom; denkgedoe. 

Het komt misschien niet direct in je op, dat 'gebrekkig denken' hieraan ten grondslag kan liggen, maar dat is, als je er goed over nadenkt (pun intended) wél zo.
Veel mensen gaan dan op communicatiecursus; een workshop assertiviteit of een cursus communicatie voor gevorderden.
Daar heb je zeker wat aan, alleen gaat het daar doorgaans over wat je zegt en hoe je het zegt, en minder over wat er in je hoofd gebeurt vóórdat je spreekt.
En als het in je denken al een rommel is, hoe kan je spreken dan wel helder zijn?


Make Me Think is een pittig, scherp, humorvol denkprogramma met als resultaat:

 • veel beter weten wát je denkt en hóe je denkt
  - inzicht in je denkpatronen en -valkuilen

 • argumentatiefouten makkelijker kunnen spotten - bij jezelf en anderen
  - minder bullshit en duidelijk argumenteren

 • een scherp analyse- en oordeelvermogen
  - je prikt eerder door gedoe heen, kunt hoofd- van bijzaken onderscheiden en helder benoemen waar het nou écht om gaat

 • jezelf en anderen dusdanig kunnen bevragen dat je gegarandeerd tot nieuwe ideeën en perspectieven komt
  - verrassender denken, spannender denken, dieper denken, meer creatief vermogen

 • je eigen perspectivisitische lenigheid krijgt een enorme boost
  - je bent in staat om een probleem van meerdere kanten te bekijken dan alleen die van jezelf

 • zo helder communiceren dat niemand je ooit meer hoeft te vragen: 'eh....wát bedoel je nou precies?'
  - een scherp verhaal begint met een scherpe geest

Bootcamp voor je geest: sterker, helderder, scherper denken

Wil je een strakker lijf, dan laat je je afmatten in de sportschool.
Je kunt natuurlijk een groepsles doen, maar een personal trainer is vele malen effectiever: geen escapes, geen getrut, geen ja-maar. Wel: aan de bak.
Het resultaat: een gezond, sterk en atletisch lichaam. Datzelfde kun je doen met je geest: iemand naast je die je prikkelt, je niet laat wegkomen met bullshitterij, die je confronteert met je eigen denkbagger en je begeleidt in zuiver, helder, kritisch denken. 

Zodat je minder piekert, sneller tot de kern komt, minder last hebt van zelftwijfel, glashelder weet wie je bent en waar je voor staat, een goed verhaal hebt en je makkelijker keuzes maakt die bij je passen.

Net als in de sportschool is dat niet per se leuk. Of makkelijk.
Het gaat gepaard met hard werken, bloed, zweet, tranen en spierpijn. Je hebt er wat moed voor nodig, om jezelf en je eigen denken onder de loep te nemen.
Maar dat is het allemaal waard: het resultaat is een onafhankelijk en autonoom denken waar je je leven lang plezier van hebt.  

Make Me Think is een prikkelend, praktisch programma in denkvaardigheden.
Denkvaardigheden die je helpen je eigen denken te structureren, aan te scherpen, op te schonen en te verhelderen, en tegelijkertijd doe je vaardigheden op die zorgen dat je effectiever bent in gesprekken met anderen.
Op verjaardagsfeestjes word jij gegarandeerd een scherpe gesprekspartner! Op je werk trouwens ook.

Make Me Think bestaat uit:

6 workshops (2,5 uur) én
6 Q&A's (1 uur) via Zoom

Geen Do-It-Yourself, deze cursus, maar een groepsprogramma met interactieve workshops en Q&A's 

Lesmodules in een afgesloten platform


Alle modules met lessen, bestaande uit theorie, opdrachten, video's, audio en pdf's zijn te bekijken in een afgesloten platform: Huddle. 

Een community met gelijkgestemden


Bij dit programma hoort een community van gelijkgestemde dappere dodo's, waar je elkaar uitdaagt, scherp houdt en support.

Online leeromgeving

Make Me Think doorloop je op het leer- en communityplatform Huddle.
Het is het meest gebruiksvriendelijke en simpele programma dat ik ken voor online programma's en een actieve communitiy. Je maakt een eigen account met persoonlijk wachtwoord en vervolgens kun je reageren op berichten in de community en al je aangeschafte online programma's, masterclasses en cursussen terugvinden.
Alle modules van Make Me Think kun je daar vinden, bekijken en downloaden. 
Huddle heeft ook een handige app zodat je de content ook makkelijk op je mobiel kunt bekijken. 
Zoek eenvoudig op 'huddle' in je appstore of op google apps.

Waarom dit programma?

Bij De Denksmederij geloven we dat deze tijd vraagt om dappere denkers. Mensen die niet bang zijn van een stevig potje denken, over zichzelf, hun relaties en over hun plek in de wereld. Scherpe denkers, verfrissende denkers, creatieve denkers. Mensen die buiten de gebaande paden durven wandelen, die ongemakkelijke vragen durven stellen, aan zichzelf en anderen, mensen die ergens een vuurtje voelen branden en weten: 'dit kan en moet anders', en ook bereid zijn om daar werk voor te doen. 

scherper denken ~
life skill en levenshouding

Scherp, helder denken is geen trucje dat je kunt beheersen. Het is ook geen vaardigheidstraining specifiek voor op het werk of alleen met je lastige schoonmoeder toe te passen. Scherp en helder denken is eigenlijk een life skill en wordt uiteindelijk, vaak, een levenshouding.

Community ~
samen leren en groeien

Niets houdt je zo scherp als gelijkgestemden die als het ware 'dezelfde taal' spreken. Binnen de community kun je bloopers delen, struggles uitwisselen, vragen stellen en elkaar uitdagen nét dat beetje dier te squatten. Mentaal dan.

Altijd toegang ~
een leven lang leren

Ook na de 12 weken houd je toegang tot alle modules en de community. Zo kun je een leven lang leren en de vaardigheden die je opdoet continue onderhouden en aanscherpen. In je eentje én met anderen.

eerst even Meer lezen?
check deze blogs over kritisch denken

Het zwakste argument om je gelijk te halen

Dat ene argument waarmee je altijd gelijk hebt - maar dat zo sterk is als een ongekookte noedel. 

Wat je écht bedoelt met 'ik denk te veel'

Je hoort het iemand weleens verzuchten 'ik denk al te veel'.
Is nie. Je denkt niet, je doet waarschijnlijk iets anders.

Over je docenten

Elke Wiss

Schrijver, spreker, columnist. Stelt je die vragen die je niet wilt horen maar die je wel verder helpen.

Elke ken je van het boek 'Socrates op sneakers', inmiddels een regelrechte bestseller. 'Socrates op sneakers' staat in de boekenkast van directeuren, coaches, mediators, trainers, docenten en mensen die een betere band willen met hun schoonmoeder.
In 2021 verscheen Elke's tweede boek: 'En ze filosofeerden nog lang en gelukkig', boordevol verhalen én prikkelende vragen om je denken uit te dagen.
Elke is ook eigenaar en oprichter van De Denksmederij; dé plek om je denken aan te scherpen, verdiepen en ontwikkelen. Bij De Denksmederij werken we met 3 pittige, scherpe denktrainers en bieden we talks, workshops, inspiratiesessies en meer. 

Ariane van Heijningen

Trainer, praktisch filosoof, systemisch coach, socratisch gespreksleider. Lacht zó aanstekelijk dat je niet anders kunt dan meelachen.

Ariane stelt rake vragen aan iedereen die durft te denken: van boardroom dilemma’s tot persoonlijke vraagstukken. Ze begeleidt socratische gesprekken, moreel beraad, is socratisch coach en keynote spreker. Passend bij haar woonplaats Rotterdam, is Ariane helder, betrouwbaar en positief denderend aanwezig, meestal op haar fantastisch hoge hakken.
Ariane is getrouwd met Daan en ze wonen samen met hun dochter in Rotterdam. 

Eerdere deelnemers over Make Me Think:

Marieken van der grinten

Ik wilde graag meer structuur in het denken. Ik kon nogal een vol hoofd hebben, zeg maar, soms kreeg ik daar hoofdpijn van.
Dingen goed en helder op papier zetten lukte me niet; het werd snel een groot verhaal. ik wilde meer to the point zijn. 

Na Make Me Think ben ik me meer bewust van mijn eigen spreken en luisterhouding. Ik ben me bewust van hoe ik me beweeg in gesprekken en wat mijn aandeel daarin is.
Ik zie mijn eigen valkuilen en vooroordelen veel scherper.

Waar ik het meest aan heb gehad, is dat ik patronen in mijn denken heb ontdekt; hoe denk ik, wát denk ik, hoe denk ik over mezelf? Ik zag patronen echt glashelder, ik kon van een afstandje analyseren waar ik mezelf in de weg zat.

Ik had bijvoorbeeld, als ik iets deed wat ik moeilijk vond en het lukte niet meteen, snel het oordeel over mezelf dat ik dom was. Het was niet meer genieten, dat was ik echt kwijt. Dat heb ik nu weer veel meer terug.
Kritiek bracht me veel meer aan het wankelen, vroeger. Dat kan ik veel makkelijker kritisch bekijken en afstand van nemen.

Dat is daarmee niet per se over, maar er viel wel echt iets van me af. Ik ben minder hard naar mezelf. 

Modules - wat ga je dan eigenlijk leren?

Make Me Think bestaat uit een aantal competenties, verpakt in modules.
Daar duik je volop in door middel van video, audio, pdf, opdrachten en workshops.

Module 1 - wat is de essentie?

In deze module leer je hoe je simpel, snel en effectief de essentie van een argument, betoog of zelfs een boek in één, hooguit twee woorden kunt vangen: conceptualiseren.
Conceputaliseren zorgt voor een heldere geest en is het instrument om hoofd- van bijzaken te kunnen onderscheiden.

Module 2 - wat zit erachter?

Module 2 staat in het teken van vooronderstellingen; waar ga je (onbewust) vanuit, maar bepaalt wel voor een groot deel wat je denkt en zegt? Je leert vooronderstellingen achterhalen én ze te bevragen. Vooronderstellingen destilleren is oneindig leuk én zorgt ervoor dat je doorziet wat iemand (inclusief jijzelf) écht bedoelt.

Module 3 - hoe kun je het ook bekijken?

In module 3 leer je leniger denken: interpreteren. Je oefent meerdere interpretaties te geven aan een tekst, schilderij of uitspraak. Je moet hiervoor creatiever denken en je loswerken van dat wat zich als eerst aan je opdringt. Deze vaardigheid helpt je perspectivistisch leniger te worden.

Module 4 - snijdt het hout?

Module 4 staat in het teken van argumenteren: helder, bondig en deugdelijk uitdrukken waarom je zegt wat je zegt. Hoe formuleer je een helder argument? Wat zijn veelvoorkomend argumentatieproblemen? Hoe meer je je daarin verdiept, hoe sterker je argumentatie wordt. 

Module 5 - wat is de vraag?

Zulke vragen stellen dat je een ander en jezelf aan het denken kunt zetten. Daar gaat deze module over. We duiken in verschillende randvoorwaarden, een vragende houding en scherpe vraagtechnieken. 


Module 6 - waar klopt het niet meer?

Iedere uitspraak is onwaar. Shocking, non? Maar echt; ergens is iedere statement te problematiseren. Problematiseren betekent 'ergens een probleem van maken'. In Make Me Think betekent dat dat je jezelf (en een ander) snel duidelijk kunt maken wat er problematisch is aan een idee of uitspraak. 

Bonussen

BONUS 1:
MASTERCLASS 'DE VRAAG ACHTER DE VRAAG'
In deze masterclass leer je in een aantal stappen de vraag áchter de vraag te achterhalen. De Masterclass bestaat uit een video, werkbladen en een bonus-audio-opname.

BONUS 2:
ONLINE GASTCOLLEGE SOCIALE PSYCHOLOGIE
door Liesbeth Jense
Nóg meer inzicht in hoe je brein werkt, hoe je beïnvloedt wordt door anderen en hoe sociale psychologie werkt.

In de 12 weken krijg je nog meer bonussen, misschien in de vorm van een spontane extra zoom-sessie, bonusvideo, bonuspodcast of iets anders leuks. Wat dat is, verklappen we nog niet!

Belangrijke data 2022

Maandag 21 maart

20.00
Kick-off

Donderdag 24 maart

14.00-16.30
Workshop 1         
Conceptualiseren   
Elke                                                                   

Maandag 28 maart

20.00
Q&A 1

Donderdag 7 april

14.00-16.30
Workshop 2
Vooronderstellingen destilleren
Elke 

Maandag 11 april

20.00
Q&A 2

Donderdag 21 april

14.00-16.30
Workshop 3
Interpreteren
Ariane 

Maandag 25 april

20.00
Q&A 3 

Donderdag 5 mei

14.00-16.30
Workshop 4
Argumenteren
Elke

Maandag 9 mei

20.00
Q&A 4

Donderdag 19 mei

14.00-16.30
Workshop 5
De kunst van het vragen stellen
Ariane

Maandag 23 mei

20.00
Q&A 5

Dinsdag 31 mei

14.00-16.30
Workshop 6
Problematiseren
Elke

Dinsdag 7 juni

20.00
Q&A 6

BONUS

Maandag 27 juni
20.00 - 21.15
Terugkomsessie via zoom
Even inchecken, evalueren, opfrissen en inspireren.


Goed om te weten - disclaimers

Dit programma is niet voor angsthazen, mensen die zich graag in een slachtofferrol wentelen of mensen die altijd gelijk willen hebben.
Het is nadrukkelijk ook geen therapiegroep; je gaat aan de slag met je eigen denkpatronen, jazeker, maar als je op dit moment in een fase zit waarbij je psychologische hulp nodig hebt, zou ik je aanraden dit programma (nog) niet te volgen. 

Verder moet je je bewust zijn van een paar uitgangspunten:

 • Denken vóór aardig zijn
  Aardig zijn lijkt soms de belangrijkste waarde in onze maatschappij. Terwijl, het is maar een waarde.
  'Waarheid', 'congruentie', 'eerlijkheid', zijn ook waarden. In dit programma gaan die vóór aardigheid.
  Dat betekent tough love. Veel tough love. Moet je wel tegen kunnen.
   
 • Je wordt niet bij de hand genomen 
  Meedoen aan dit programma betekent dat jij in de eerste plaats verantwoordelijk bent voor je leerproces. Niets is verplicht en motivatie komt van binnenuit, niet van buitenaf. Niemand checkt of je je huiswerk maakt, of je bij de workshops aanschuift en of je de opdrachten netjes maakt. 

 • Je krijgt geen diploma
  Helder, scherp denken is een beoefening. Die beoefening is eindeloos. Net als wanneer je een nieuwe taal leert of yoga of mindfulness beoefent, is het ook hier zo dat er altijd verdieping te vinden is in je beoefening. Een diploma zou aangeven dat je iets 'kan' of 'beheerst' en dat staat nou net haaks op wat we hier aan het doen zijn. 
  Een bewijs van deelname aan dit programma kan natuurlijk wel.

Opties

Make Me Think heeft 2 varianten: 
Basic: alle modules, de community, de livesessies.
Intensive: alles van Basic, met daarbij individuele sessies, een livedag en extra workshop Socratisch coachen

Aanmelden kan tot 24 maart :-)

Als je je vóór 20 maart opgeeft ontvang je een verrassingspakketje in de brievenbus!

Betalen in termijnen is mogelijk!

  0  0
Days
:
 
  0  0
Hours
:
 
  0  0
Minutes
:
 
  0  0
Seconds

You missed out!

Basic

12 weken lang denkwerk met live online workshops en Q&A's


2250,- excl.btw

 

€ 1850,- excl.btw

 
 • Alle modules in video, audio en pdf in de besloten leeromgeving
 • Extra verdiepende geschreven content
 • Deelname aan de community
 • 6 workshops (2,5 uur)
 • 6 Q&A's (1 uur)

  Maximaal 30 deelnemers


Deelnemers aan onze programma's en sessies:


FAQ.

Van die vragen die weleens gesteld worden.

Voor wie is dit programma geschikt?

Het korte antwoord is: voor iedereen die helder en scherper wil leren denken én niet bang is om daar het nodige werk voor te doen.
 
We zien vaak dat deelnemers enerzijds meedoen uit persoonlijke interesse: ze willen hun eigen denken onderzoeken en verrijken en hun privérelaties verdiepen.
Anderzijds zien we vaak deelnemers die deze vaardigheden goed kunnen gebruiken in hun werk: coaches, trainers, teamcoaches, mediators, docenten. 

Ik kan niet bij alle live momenten aanwezig zijn. Wat nu?

Geen probleem!
Alles is terug te kijken, inclusief de online workshops en Q&A's waar je niet bij aanwezig kunt zijn.

Hoe lang houd ik toegang?

Je hebt zéker de komende jaren toegang. Ik zou hier 'levenslang' kunnen zeggen, maar dat is nogal een commitment. Weet ik veel wat 'levenslang' is voor jou of voor mij. Maar zo lang het programma draait, en minimaal 1 jaar nadat de laatste ronde is geëindigd houd je toegang tot het materiaal (video's, pdf's en opnames van de live sessies via zoom). Je krijgt dus ook alle updates en extra bonussen die in komende rondes worden toegevoegd.

Kan ik mijn geld terugkrijgen als het toch niet bij me past?

Jazeker, dat kan. Het is voor niemand goed als wij onze deelnemers door een programma heen sleuren als het eigenlijk niet past. Daar word jij niet blij van, wij niet en onze reputatie ook niet.
Daarom kun je je geld terugkrijgen als blijkt dat het toch niet bij je past.
Als je binnen 14 dagen na de start van het programma aangeeft dat het programma toch niet bij je past krijg je je geld terug.
Je hebt dan een aantal modules, live workshops en Q&A's gehad om te bepalen of het voor je werkt. We vragen je dan wel om ingevulde werkbladen van de eerste modules te laten zien zodat we zeker weten dat je het wel echt een kans hebt gegeven.

'Ik heb er toch geen tijd voor' of  'ik heb toch geen geld' is geen reden voor restitutie. Wacht je langer dan 14 dagen met contact opnemen dan is je geen restitutie verschuldigd. 

Hoeveel mensen doen er mee?

Dat verschilt een beetje; de ene ronde doen er 30 deelnemers mee, een volgende ronde wellicht 60. Voor de effectiviteit maakt dat niet uit; onze ervaring is dat je ook met een grote groep heel goed aan je denken kunt werken. Sterker nog, je krijgt méér input en verschillende denkpatronen voor je kiezen ;-)

Voor de Intensive-variant geldt wel een maximum; daar doen maximaal 10 deelnemers aan mee.

Hoe veel tijd kost het me per week?

Dat is helemaal aan jezelf. Niets is verplicht, alles is terug te kijken. Om de week is er een workshop van 2,5 uur, en om de week een Q&A van een uur. 
Daarnaast heb je filmpjes en pdfs die je op je eigen moment kunt kijken en lezen. 

Als je, naast de live momenten, rekening houdt met 2 uurtjes per week, kom je een heel eind. 

Het is ook hier net als bij de sportschool; je kunt beter 3 dagen per week een half uurtje aan je denken besteden dan dat je je op zaterdagmiddag door de stof heen haast.


Wat levert het me precies op?

1. Plezier. Plezier in denken. Plezier in dingen scherper zien, van meerdere kanten kunnen bekijken, anderen sneller doorhebben en zien waar denkmissers zitten. 

2. Scherpte. Scherpte in je denken, in je spreken en schrijven. 

3. Tijd. Je zult merken dat je sneller kunt denken en werken omdat je tools hebt waarmee je hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden, de essentie sneller kunt benoemen. Misschien doe je nu nog een half uur over het typen van die lastige email, straks is dat 20 minuten. 

4. Helderheid. Helderheid in weten wie je bent, waar je voor staat. Helderheid in je eigen denkpatronen en -valkuilen. 


Kan ik de kosten vergoed krijgen?

Jazeker! Als je ondernemer bent kun je de kosten voor dit programma opvoeren als scholingskosten. Die zijn vaak aftrekbaar.
Voor mensen in loondienst geldt dat de werkgever vaak (een deel van) de kosten wil dragen vanuit een opleidingsbudget. 
Vraag er even naar bij je werkgever en als je daarvoor van ons iets nodig hebt, staan we voor je klaar via post@denksmederij.nl 


Bootcamp voor je geest? 
You got it. 

Scroll naar boven