Praktische filosofie en perspectivistische lenigheid


Ik schrijf dit boek vanuit de inslag van de praktische filosofie. Dat is niet vaag en voorbehouden aan oude mannen met baarden in ivoren torens.
Praktische filosofie koppelt grote concepten (rechtvaardigheid, vriendschap, inclusiviteit, moed)  en vragen aan het praktische leven van alle dag (Mag je liegen tegen vrienden? Moet je een inclusief aannamebeleid voeren? Wanneer kun je beter iets verzwijgen?).
Het is een filosofische manier van gesprekken voeren, van samen zoeken naar wijsheid, nieuwe inzichten en antwoorden op universele levensvragen. Iedereen vraag zich weleens dingen af als: ‘wil ik van baan veranderen?’, ‘wil ik bij mijn huidige partner blijven of kiezen voor deze nieuwe liefde?’, ‘wanneer ben ik congruent?’ ‘mag ik ook aan mezelf denken?’.
Dat zijn stuk voor stuk levensvragen waarvan het antwoord niet te vinden is op Google of Wikipedia en waar je je behoorlijk in vast kunt denken.
Alleen door erover te praten en goede vragen te stellen, word je samen wijzer. Dit boek helpt je niet beter te worden in smalltalk. Dit boek helpt je die gesprekken te verdiepen. Een gesprek verdiept zich als je nieuwe mogelijkheden onderzoekt, als het denken wordt ‘aangezet’ en er ruimte is voor nieuwe ontdekkingen en verrassende inzichten. In dat denken wissel je van perspectief, stap je in het denken van de ander, onderzoek je zonder te willen winnen of overtuigen.

Lammert Kamphuis omschrijft in zijn boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ precies wat praktisch filosoferen is: ‘De Spaanse Filosoof José Ortaga y Gasset zei ooit dat filosofie de wetenschap is van de oppervlakkigheid: wanneer je filosofeert haal je onbewuste ideeën, vooronderstellingen en aannames naar boven.”

Het is zinvol en verrijkend om je enerzijds bewust te worden van je eigen onbewuste mensbeelden, en anderzijds meer ruimte te maken voor die van anderen. Je traint je, door te filosoferen, als het ware in ‘perspectivistische lenigheid’.
Perspectivistische lenigheid is het vermogen om buiten je eigen kader, opinies, opvattingen te denken. Het perspectief van de ander te verkennen en onderzoeken, zónder er direct wat van te vinden. Je eigen visie even los te laten, en helder, kalm, blanco, te onderzoeken. Je eigen opvattingen eens kritisch te bevragen en zo ontdekken dat er meer ruimte in je denken is dan je dacht.

Dit boek is daarom voor dappere denkers. Voor mensen die durven twijfelen, die willen onderzoeken in plaats van zeker weten. Die het niet-weten willen omarmen.

Voor mensen die de moed hebben om niet meteen te roepen, maar eerst te zwijgen. En van daaruit een verdiepende, onderzoekende vraag te stellen.

Omdat je weet dat je daar een rijker, wijzer mens van wordt. Voor iedereen die geen genoegen neemt met ‘dat is nou eenmaal míjn waarheid’, maar op zoek wil naar gemeenschappelijke wijsheid.

Albert Einstein zei al: ‘Als ik een uur had om een probleem op te lossen en mijn leven zou er vanaf hangen, dan zou ik de eerste 55 minuten besteden aan het bepalen van de te stellen vraag’.

Dit boek helpt je vragen te stellen die ertoe doen. Vragen die van belang zijn. Vragen die uitnodigen, verkennen, ontrafelen, onthullen, confronteren, verdiepen, uitdagen, prikkelen, in beweging zetten.

Dit boek traint je vermogen tot nadenken, analyseren en kritisch bevragen. Het reikt je praktische handvatten, randvoorwaarden, technieken, theoretische achtergronden, en luisterhoudingen aan en is een kompas dat je wijst naar meer onderzoek en filosofische verdieping in je gesprekken.

Dit is een preview uit mijn boek 'Socrates op sneakers'


In 'Socrates op sneakers' neem ik je mee in de kunst van het vragen stellen.

Met Socrates en andere filosofen als raadgever. 

Je kunt het boek bestellen bij Managementboek, Bol.com of bij je lokale boekhandel!

  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Elke Verbruggen en Elke Teurlinckx
De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel. In 2021 is dat Brooke Hospital. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.