Over De Denksmederij

De Denksmederij is in 2016 opgericht door Elke Wiss: theatermaker, schrijver en praktisch filosoof. De Denksmederij biedt trainingen, workshops en inspirerende keynotes in praktische filosofie en creatief denken.
Praktische filosofie heeft een beetje de naam stoffig en moeilijk te zijn, en vooral voor oude mannen met baarden. 

Zo niet hier: de missie van De Denksmederij is praktische filosofie en creativiteit toegankelijk, fris, en inspirerend te brengen. Sinds 2020 groeit De Denksmederij en werken we samen met twee vlotte projectleiders en meerdere trainers/facilitators in praktische filosofie en creatief denken.

Ieder met een eigen achtergrond en persoonlijkheid, maar wat overeenkomt is de missie én de stijl; vlot, fris, humorvol en scherp. Team

Onze missie is om praktische filosofie, de socratische methode en creatief denken toegankelijk, leuk en inspirerend over te brengen. Om die missie vorm te geven vind je bij De Denksmederij een vlotte officemanager en 4 trainers/praktisch filosofen. 


Elke Wiss

Oprichter en aanjager

Elke is oprichter van De Denksmederij en werkt als spreker, auteur en trainer.

Elke begeleidt filosofische gesprekken en verzorgt trainingen en opleidingen in kritisch denken, praktische filosofie, de kunst van het vragen stellen en creatief denken. 

Elke ontwikkelt denkmaterialen, e-books, workshops en denktrajecten  en online producten rond denkwerk en creativiteit.

Daarnaast schrijft ze boeken, artikelen en een column in Filosofie Magazine en is ze in te huren als spreker. 

Elke woont met haar beestenboel en vriend Matthijs in Drenthe. 

Ariane van Heijningen

praktisch filosoof, TRAINER en SYSTEMISCH COACH 

Ariane stelt rake vragen aan iedereen die durft te denken: van boardroom dilemma’s tot persoonlijke vraagstukken.

Ze begeleidt socratische gesprekken, moreel beraad, is socratisch coach en keynote spreker. Passend bij haar woonplaats Rotterdam, is Ariane helder, betrouwbaar en heeft ze een grote schaterlach.

Ariane werkt, als het bij de opdracht past, ook met systemische werkvormen om samenwerkingen te stimuleren.

Ariane is getrouwd met Daan en ze wonen samen met hun dochter in Rotterdam. 

Linda van Denderen

praktisch filosoof en trainer

Linda is theatermaker en praktisch filosoof. Linda studeerde onder andere aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en deed de beroepsopleiding filosoferen met kinderen en jongeren.
Ze filosofeert met groepen van jong tot oud, in de kunsten, in de zorg en in bedrijven. Ook ontwikkelt ze lesmateriaal en filosofische audiotours voor musea.

Voor De Denksmederij verzorgt Linda trainingen en workshops in de kunst van het vragen stellen en begeleidt ze filosofische gesprekken, socratische gesprekken en moreel beraad.
Linda woont met haar vriend en twee kinderen in Utrecht.
 

Puck van Dijk

praktisch filosoof en TRAINER 

Puck is filosoof, theatermaker en communicatie specialist. Als Socratisch gespreksleider stelt zij mensen op hun gemak én durft ze door te vragen waar het ongemakkelijk wordt.
Naast haar werk als theaterregisseur en trainer in presentatie- en communicatie skills, specialiseerde zij zich tijdens haar master filosofie (VU, Amsterdam) in de kunst van het vragen stellen.
Het leiden van moreel beraad en trainen in de Socratische methode zijn haar op het lijf geschreven, met de volste overtuiging dat iedereen kan filosoferen.
Puck woont in Bussum met haar man, zoontje en hond Pino. 

Brenda Stelpstra

projectmanager & klantenservice

Brenda doet projectmanagement en klantenservice bij De Denksmederij. Geef je je op voor een open workshop, wil je boeken bestellen, heb je een media-aanvraag of heb je interesse in een samenwerking? Zij helpt je als eerste op weg. 

Troubleshooten, ondersteunen, samen verder denken, structuur en houvast bieden; Brenda staat er. 

Brenda woont met haar man en kinderen in Zwolle.

Myrthe Tijhuis

projectleider incompany-aanvragen

Myrthe is onze regelheld als het gaat om Incompany-aanvragen. Heb je interesse in een sessie, keynote, webinar, training of workshop voor jouw organisatie: zij helpt je als eerste op weg. Van aanvraag tot factuur en evaluatie: bij haar kun je met al je vragen terecht.

Myrthe woont met haar man en 3 zoons in Brabant.

Thijs Ringelberg

Filosoof & junior trainer

Thijs is filosoof, docent en trainer. Naast zijn dagelijkse werk als promovendus in de filosofie aan de universiteit Groningen, stelt hij zichzelf ten doel om de filosofische gespreksvoering die op de universiteit plaatsvindt toegankelijk te maken voor een iedereen.

Als socratisch gespreksleider sleept hij geen ingewikkelde theorieën mee – die blijven mooi op de universiteit – maar richt hij zich op de praktijk: wat is een goede vraag? Hoe stel ik die op een goede manier? Hoe ontdekken we de vragen, onzekerheden, en waarden die onder de oppervlakte verborgen liggen?

Thijs woont deels in Groningen – op loopafstand van de universiteit – en deels in Utrecht, met zijn vriend en hun katten Jäger en Nietzsche.


Wat klanten zeggen


"


Sportscholen dicht?? Lenigheid voor de geest is ook zeer verrijkend, gezond en goed voor je relaties met partner, vrienden, collega's.
Doe tijdens een wandeling met een van eerder genoemden een "filosofietje" en je traint zowel lichaam als geest. En de onderlinge verhoudingen worden er interessanter van. 


Monique van Leeuwarden

/
Over de online cursus 'Filosofietjes'

"


Het onder begeleiding aangemoedigd worden om gericht na te denken over: je manier van denken, de juistheid van je gedachten, je luisteren, je (voor)oordelen, je kernwaarden, over waar je wel en waar je geen macht over hebt, enzovoorts. 
Dat is echt verrijkend.


Ad Arkesteijn
/ 

"


De Denksmederij heeft een online inspiratie sessie voor mijn collega's verzorgd. Afstemmen vooraf ging super snel en fijn! Het event zelf was ook heel inspirerend en pro-actief! Petje af voor een online sessie met meer dan 50 deelnemers. Kan niet anders dan Elke Wiss en haar collega's absoluut aan te raden!


Lieke Nijdam
/ IChoosr

"


We zijn zo gewend te denken dat we in ons hoofd zitten, dat we denken dat onze gedachten puur en kloppend zijn. De Denksmederij haalt alle bullshit eromheen weg en laat zien wat er écht aan de hand is. Puur denken geeft ruimte en energie. De technieken zijn doortastend en confronterend, maar de energie van Elke met haar openheid en enthousiasme maken het een feestje om meegemaakt te hebben. Absoluut een aanrader als je jezelf verder wilt ontwikkelen!


Janet van der Ploeg

/ Directiesecretaresse 
Over de workshop 'So you think you can think'

"


Er was nog geen drie kwartier voor nodig om mijn hele kaartenhuis aan gedachten, aannames en overtuigingen in te laten storten. Heel even voelde dat als heftig maar wat volgde was bevrijdend: er was weer ruimte om blanco en puur naar dingen (en mezelf) te kijken!  Petje af voor de wijze waarop Elke de juiste vragen wist te stellen waardoor de laagjes van mijn ui gepeld werden. 


Sofie Maes
/ Jongerencoach
Over een denkgesprek

"


Bedankt voor je leuke workshop.

Ik vond ’t grappig hoe je ons leerde zoeken naar onze eigen waarheden. Lekker actueel.
Persoonlijk houd ik van taal en de kracht van communicatie. 

Erg bijzonder hoe je ons hier door leuke werkvormen op trakteerde.


Ruut te Velthuis
/ Kunstenhuis De Bilt-Zeist
Over een workshop 'filosofische werkvormen'

"


De samenwerking met Elke en De Denksmederij is heel fijn!  Gedreven, inhoudelijk sterk, vrolijk, stelt scherpe vragen en denkt mee om zo goed mogelijk aan onze behoeften te kunnen voldoen. Zij weet in een kort tijdsbestek veel impact te maken.
Elke vertaalt het socratische gedachtegoed in praktische tips en tricks en zet daarmee aan tot kritisch naar jezelf kijken, scherper luisteren en goede vragen stellen. Daardoor ontstaan betere (en leukere!) gesprekken. Ik ben blij om al diverse keren met Elke en haar collega's te hebben samengewerkt voor leiderschapsprogramma’s binnen ABN AMRO bank.


Kirsten Cornelissen

/
Leadership Development ABN Amro bank

"


Tijdens de workshop was het doel om de medewerkers te stimuleren ook eens anders te denken en buiten de normale kaders te gaan. Elke bracht veel energie mee in de workshop en wist dat energie level goed vast te houden ook al was alles remote. Ze stimuleerde ons om vragen zorgvuldiger te formuleren om zo andere antwoorden te krijgen, antwoorden die er echt toe doen.
Ook erg leuk was de analyse welke vooronderstellingen er allemaal in een vraag opgesloten zitten, zodat je je beter bewust wordt van wat je niet vraagt maar klakkeloos aanneemt. Het is veel leuker (en vaak zinvoller) om de vooronderstellingen ook te bevragen. Alles bij elkaar een zeer geslaagde ochtend die heeft aangezet tot (anders) denken en vragen.


Jac Slits
/ Senior Consultant BM Consultants

"


De webinar die De Denksmederij voor onze collega’s van het ROC Friesland College heeft gegeven was een schot in de roos: vlot, inhoudelijk én leerzaam. Veel collega’s zijn zich ietsje bewuster welke soort vragen ze eigenlijk stellen (en lachen hard om zichzelf als ze zichzelf weer ‘ns betrappen op een misser). 

Elke maakt vlot contact, is open en denkt mee- en de webinar heeft ze goed afgestemd op haar publiek. Kortom, een hele prettige samenwerking!


Sanne Rikst van der Hulst
/ ROC Friesland

Missie - waar je het voor doet, zeg maar.

Bij De Denksmederij geloven we dat het nu meer dan ooit nodig is om de juiste vragen te stellen – aan onszelf en aan de ander. Wat ons betreft zijn er genoeg antwoorden, meningen en opinies en te weinig oprechte vragen. In tijd en maatschappij is er een grote behoefte aan helderheid én aan creativiteit.
Met De Denksmederij leveren we daar een bijdrage aan.
De Denksmederij biedt training en coaching in kritisch denken, de kunst van het vragen stellen en socratische gespreksvoering. 

Het resultaat is helderheid, energie, ruimte en autonome, gefundeerde besluiten.  


In 2020 schreef Elke het boek 'Socrates op sneakers'. Dat werd binnen een maand een bestseller. Inmiddels zijn er meer dan 75.000 exemplaren verkocht, stond het boek op 1 in de Top 100 van Managementboek en hoog in de Bestseller Top 60.

Je vindt alles over het boek, inclusief gratis previews, op www.socratesopsneakers.nl

OverDenken

OverDenken, zo heet de nieuwsbrief. OverDenken voorziet je van tips en inspiratie rond kritisch en creatief denken en de kunst van het vragen stellen. Inschrijven is supersimpel, uitschrijven ook. Probeer 'm eens!
Verder vind je De Denksmederij op facebook, en je kunt ook met me connecten op Linkedin. Welkom!


Bekend van:


  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Theo Scholten Yara Dragt en Elke Teurlinckx

De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  het KWF om kanker te bestrijden, en Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven