Ondernemen

Van die fijne dingen die het ondernemen makkelijker maken. Ik krijg nog weleens vragen als: 'hoe maak je die plaatjes?'
 'Hoe heb jij je online cursus gemaakt?' 'Welke software zou je me aanraden?'
Ondernemen is hartstikke leuk en er zijn zoveel mogelijkheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. 

Dan is het heel fijn als je een beetje op weg wordt geholpen en niet alles zelf hoeft uit te zoeken. 

Daarom: mijn favoriete tools, software, programma's en gadgets om het ondernemen een stuk leuker en makkelijker te maken. 
 Alle software, producten en gadgets heb ik gebruikt, of gebruik ik nog steeds.  


Software

Boekhouden

boek socratisch gesprek voor beginners

Jortt - boekhoudprogramma

'Waarom ben ik hier niet eerder mee begonnen', vroeg ik me af toen ik met Jortt startte. Daarvoor was ik altijd aan het klungelen met facturen in Excel, zat er regelmatig een foutje in. Nu regelt Jortt alles automatisch. Ik zie precies welke facturen al betaald zijn en welke nog niet, hoeveel BTW ik moet afdragen.
Die btw-aangifte is geen berg meer waar ik enorm tegenop zie, maar met twee klikken geregeld.
Jortt heeft een goede helpdesk, fijne intuïtieve lay-out en werkt heel overzichtelijk. 

De 1e maand mag je alle functies gratis uitproberen en facturen kun je altijd gratis maken. Website

wie het niet weet mag het zeggen

Thrive Architect

Thrive Architect is een heel fijne pagebuilder voor Wordpress. Veel van de pagina's op deze website heb ik gemaakt met Thrive Architect. Een hele gemakkelijke, mooie en intuitieve manier om je pagina's te maken. het is echt what you see is what you get: je ziet meteen hoe je pagina eruit komt te zien. 

Thrive biedt veel meer: templates, Thrive Leads voor optimale opt-in forms en meer. 

Ik gebruik nu nog alleen Thrive Architect maar overweeg serieus om hun andere producten ook aan te schaffen.

Ontwerpen

Canva: designtool

Canva is een supermakkelijke online designtool. Je kunt er uitnodigingen mee maken, facbookposts, instagramposts, flyers, banners en nog meer.

Ik gebruik Canva heel veel: om quotes te maken, de Filosoferen op vrijdag posts en om mooie knoppen te ontwerpen voor deze website.

De knoppen op deze pagina zijn bijvoorbeeld gemaakt met canva. 

Video bewerken

boek socratisch gesprek voor beginners

Movavi

Wat betreft video bewerken ben ik totaal fan van Movavi. Een makkelijk programma dat eigenlijk alles kan. 

Je kunt er video mee bewerken, voice-over inspreken, screencapture-video's maken en nog veel meer. Zo kun een online cursus vormgeven, instructiefilmpjes maken, snel en zonder veel gedoe. De vormgeving is simpel en het werkt heel makkelijk en intuïtief.


De cursus Filosofietjes heb ik bijvoorbeeld gemaakt met Movavi. Audio bewerken

wie het niet weet mag het zeggen

Audacity

Om audio te bewerken, bijvoorbeeld voor de podcast, mijn theatervoorstellingen of de online cursus Filosofietjes, maak ik graag gebruik van Audacity.
 Je kunt knippen, plakken, effecten toevoegen, geluidsbestanden mixen en meer. Op die manier maak je mooie intro's, kun je je ingesproken teksten mooi bewerken en er echt iets professioneels van maken. 


En: gratis! Hoe cool is dat!

Social Media

Smarter Queue: plan je content

Je kent het vast: uren nadenken over wat je nu weer op je socials moet posten, of als je geen inspiratie hebt: je oude posts terugzoeken en opnieuw knippen en plakken. Ik was vaak veel tijd kwijt met posts typen en plaatsen op facebook en linkedin. Die posts waren soms heel goed, maar verdwenen vervolgens weer. Zonde eigenlijk. Met SmarterQueue heb je altijd content en wordt het automatisch geplaatst op door jou gekozen tijdstippen. Ik heb nu eigenlijk altijd toffe berichten die automatisch meermaals per week geplaatst worden en het scheelt me ontzettend veel tijd. 


Je kunt SmarterQueue gratis 30 dagen proberen, maar ik beloof je: je wilt echt niet meer zonder. 


Boeken en cursussen

Financieel

Boek Profit first
van Michael Michalowicz

Sinds ik met het Profit First systeem werk, is mijn cashflow veel duidelijker. Vroeger was het chaos: alles kwam binnen op 1 hoop, en dan voelde ik me even rijk. Maar eigenlijk was een deel van dat geld natuurlijk niet van mij, maar van de belastingdienst, of voor de kosten van mijn bedrijf. 

Met Profit First leer je je inkomsten te verdelen in potjes. Zo is er elke maand genoeg om de belasting en kosten te betalen, een salaris voor jezelf als ondernemer, en kun je jezelf eens per kwartaal een winst uitkeren. 

Ik vind dit systeem echt fantastisch, het geeft me enorm veel rust én het is nog leuk om te doen ook. 

Tarieven bepalen

Cursus #Worthit
van Charlotte van 't Wout

In deze cursus gaat Charlotte in op allerlei zaken rond tarieven en prijzen. Charlotte deelt tips, trucs en inzichten en deelt openlijk hoe zij haar prijzen bepaalt. 
Het einddoel is dat je een tarief bepaalt dat jou blij en gelukkig maakt, en waar je met gemak over communiceert.
De cursus is licht en vrolijk van toon en je krijgt er een uitgebreid e-book bij.
Ook kun je alle vragen stellen die je wilt. 
Ik vond het een fijne cursus die zeker voor de beginnende ondernemer heel veel houvast kan bieden.  

Mindset


Boek Een werkweek van 4 uur,
van Timothy Ferris

Ik ben opgegroeid met het idee dat je hard moet werken voor je geld. Een werkweek van 40 uur bij een vaste werkgever is in onze familie de norm. Ondernemen, en zéker het idee van 'minder uren maken en toch fijn verdienen' is niet standaard waar ik vandaan kom. De Amerikanen, en zeker Timothy Ferris, hebben daar vaak een andere mindset in. En als nuchtere, calvinistische Nederlander is dat heel leerzaam en verfrissend. Het boek is wel echt Amerikaans van toon, daar moet je tegen kunnen. Maar desalniettemin staat er genoeg in om je eigen mindset wat op te rekken.


Gadgets

Geluid en muziek


JBL Go speaker

Bij mijn workshops en trainingen gebruik ik graag muziek. Tijdens oefeningen of op de achtergrond. Dit boxje is supersimpel, past makkelijk in mijn tas en er komt een behoorlijk geluid uit voor dat formaat. 

Hij werkt draadloos via bluetooth, maar je kunt 'm ook met draad aan je computer of telefoon koppelen. 

En hij heeft een kek kleurtje, houd ik van.

In verschillende varianten, vanaf €29,- 

Podcast

Microfoon Devine USB 50

De eerste paar podcastafleveringen nam ik op met mijn telefoon. Niks mis mee, en ergens beginnen is beter dan helemaal niet beginnen, denk ik dan maar.

Maar op een gegeven moment wil je misschien net wat beter. Zeker toen ik mijn online cursus Filosofietjes ging maken, wilde ik een fijne, makkelijke en niet te dure microfoon. Dat werd deze: zo in te pluggen in mijn laptop en met zuiver geluid. 

Je zou er een kapje bij kunnen bestellen, dan wordt het geluid net iets mooier. 

Alleen de microfoon kost €54,-

Laptop


Acer Swift 3

Na heel veel research kwam ik uit op deze laptop. Ik wilde een kleine laptop, met batterij die lang zonder stroom kan en makkelijk in een rugzakje past. 

Ook moest hij enigszins audio en video goed kunnen bewerken.

Deze voldoet aan alle wensen en ik werk er heel lekker op. 

Hij is wat zwaarder dan ik zou willen: als je er lang mee op je rug moet lopen, is een lichtere optie misschien fijner. Ook kan het scherm niet superfel. Ik vind dat zelf wel fijn, maar als je veel buiten werkt kan het net wat te donker zijn. 

Elektronica bestel ik graag bij Coolblue vanwege hun te gekke service. 

Afhankelijk van je wensen: vanaf €649,-


Overig

Foto's 

Unsplash en Pixabay

Soms zoek je een speciaal plaatje voor je blog, artikel of pagina. Je weet (hoop ik!) dat je niet zomaar alles wat je op Google tegenkomt mag gebruiken. Je zult foto's moeten laten maken of aanschaffen, of zoeken in databases met stockfoto's. 

Ik ben zelf fan van de databases van Unsplash en Pixabay, daar kan ik eigenlijk alles wel vinden. 

Soms zie je dat de foto die jij gekozen hebt ook door anderen wordt gebruikt. Dat is het risico van stockfoto's. 
Tip: ik maak altijd even een screenshot, zodat ik altijd kan bewijzen dat foto's van die websites af komen. 

 


   

 

   


Ps: toffe dingen bestel je soms via een affiliatelink. Dat betekent dat, wanneer jij dit via deze link koopt, De Denksmederij een kleine commissie krijgt. Dat is een win-win: jij betaalt niks extra, maar ik kan daardoor makkelijker gratis content blijven maken waar jij weer blij van wordt :-) 


Dankjewel voor bestellingen via deze links!

  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Theo Scholten Yara Dragt en Elke Teurlinckx

De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  het KWF om kanker te bestrijden, en Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven