Mooie dingen

Inspiratie. Broodnodig. 
Van die inspirerende dingen die je leven mooier maken en verrijken.
Hier vind je mijn lievelings in fictieboeken, dichtbundels, films en meer. 

Veel plezier! 


Boeken

boek socratisch gesprek voor beginners

Schaduw van de wind,
Carlos Ruiz Zafón

Een van de mooiste boeken die ik las. Sommige zinnen las ik 3 keer omdat ik ze zo mooi vond. Een fantasierijk boek om bij weg te dromen. Ik ben ook begonnen aan het 2e deel van de serie, maar daar kwam ik niet zo goed doorheen. 


In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. 

wie het niet weet mag het zeggen

Het smelt, 
Lize Spit

Wat een mooi en heftig boek vond ik dit. Lize Spit had nog nooit eerder een roman uitgebracht en toen kwam ze hiermee. Intens, intiem geschreven en grijpt je echt bij je lurven. Niet voor watjes denk ik. 


In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. 

Nietzsche's tranen,
Irvin D. Yalom

Een prachtige roman over een van de heftigste filosofen. Bijzonder om te lezen, omdat Yalom zijn boek baseerde op research en waargebeurde verhalen over Nietzsche. Ik weet nog dat ik heb zitten huilen ergens tegen het einde. 


In Nietzsches tranen wordt een brug geslagen tussen fictie en non-fictie. Het decor: Wenen aan het eind van de vorige eeuw, de psychoanalyse staat op het punt door te breken. De hoofdfiguren: Friedrich Nietzsche, de ‘filosoof met de hamer’, en Dr. Joseph Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse. Het drama: Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te ‘behandelen’, maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt.

In een meesterlijke en spannende reeks sessies ontwikkelt zich een bizarre vriendschap tussen de twee mannen, die de lezer onontkoombaar betrekt bij de afgronden van de geest. 

Gedichten

Einde en begin, 
Wislawa Szymborska

Mijn absoluut favoriete dichteres. Zij is een meester in verwondering. Kleine, alledaagse dingen, tilt zij naar een abstract niveau om er vervolgens een mooie wijsheid aan te koppelen. Ik heb dit boekje vaak en veel gekocht en weggegeven als verjaardagscadeau. Het is er eentje waarvan ik vind dat iedereen 'm in de kast moet hebben. En elke avond een gedichtje uit dit boekje lezen doet wonderen voor je ziel. 


Hoeder van kudden,
Fernando Pessoa

Prachtige poëzie, met mooie beelden en metaforen.  In dit boek staat de originele versie in het Portugees links, en rechts de Nederlandse vertaling. Zijn gedichten hebben een prachtige melodie, zijn niet altijd meteen kraakhelder, je moet er soms even op kauwen. Maar absoluut de moeite waard wanneer je van gedichten houdt. 


4 manieren om op iemand te wachten, Joke van Leeuwen

Haar gedichtje '4 manieren om op iemand te wachten' vind ik een van de leukste gedichten die ik ken. Joke van Leeuwen schrijft raak, speels, met een lichte ironie. 

Vier manieren om op iemand te wachten is Joke van Leeuwens tweede dichtbundel voor volwassenen. Net als haar veel bekroonde kinderboeken getuigt het van allebei haar grote talenten: haar talent voor de taal en haar talent voor het beeld.

Films

Greenbook

Een van de mooiste, grappigste films die ik in tijden heb gezien, Greenbook. 
Ik heb me kapot gelachen bij deze film, maar ook gehuild en een groter begrip rond het concept 'discriminatie'. Met liefde gemaakt en dat is te zien en te voelen. 

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse buitenwipper die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor.


The Favourite

Met mijn zwak voor kostuumdrama's was dit sowieso een must-see, maar helemaal gezien de hoofdrolspeelsters. Wat een kracht, wat een vakmanschap. Een heerlijk verhaal, met humor en een rauw randje. Deze film won heel wat Oscars, en zeer terecht.  

Aan het begin van de 18e eeuw voert Engeland oorlog met Frankrijk. Hoewel de broze koningin Anne (Olivia Colman) op de troon zit, wordt het land feitelijk geregeerd door haar vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) die zich bekommert om de gezondheid en de woede-uitbarstingen van de koningin.
Als de nicht van Lady Sarah, Abigail (Emma Stone) als dienstmeid tot het hof toetreedt, neemt Sarah haar onder haar vleugels. Omdat de politieke ontwikkelingen steeds meer van Sarahs tijd in beslag nemen, neemt Abigail haar plaats als vertrouwelinge van de koningin over. Abigail ziet haar kans schoon om naar haar aristocratische wortels terug te keren en al snel ontspint zich een ware strijd om de positie van favoriet van de koningin van Engeland.

12 angry men

Een oude film, maar daarom niet minder mooi. Het script vind ik heel fijn geschreven, het heeft een goed verhaal met duidelijke boodschap. Voor een van mijn blogs, en in mijn boek gebruikte ik deze film als inspiratiebron. 


Elf juryleden zijn ervan overtuigd dat de verdachte schuldig is aan moord. De jongen heeft geen kans zo lijkt het. Elf van de twaalf juryleden lijken hun oordeel op basis van schijnbare feiten, al klaar te hebben. Een man neemt het voor de jonge op. Hoe kan deze enkeling de anderen naar dezelfde conclusie leiden? Het is een zaak van schijnbaar overweldigend bewijs tegen een tiener die wordt beschuldigd van moord op zijn vader in een van de beste films ooit gemaakt.


Favoriete plekken in en om Epe

Bij Janz, Epe centrum

Absoluut de lekkerste koffie en huisgemaakte taarten vind je bij Janz. Verschillende soorten thee, espresso-apparaten en Pools aardewerk; je vindt hier ook superleuke kadootjes. Ook hebben ze heerlijke bonbons en knusse tafeltjes om even aan te werken. 
Een groot deel van mijn boek is hier geschreven :-) 

Scheuterstraat 5-7 in Epe


Cornelis, Epe centrum

In een prachtig monumentaal pand, het oude gemeentehuis, zit Cornelis. Lekker borrelen, heerlijke lunch en fijne pizza's vind je hier. De inrichting is heel hip met groen, een supermooie vloer en fijn meubilair. Een van mijn favo plekjes voor zakelijke afspraken. 


Stationsstraat 2, Epe


Brasserie Floor, Epe (in het bos)

Heerlijke plek in het bos. Lekker zitten bij het haardvuur, of aan een tafeltje. Bij Floor kun je de hele dag alles van de kaart bestellen: geen gedoe met gerechten die je slechts tot of vanaf 17.00 kunt krijgen.

Bij Floor spreek ik heel graag af voor zakelijke afspraken, om even een paar uurtjes rustig te werken en altijd na afloop van onze filosofische wandelingen doen we hier een kopje koffie met lekkers.  


Enige nadeel is de beperkte openingstijden.


Dellenweg 109, Epe


Ps: de boeken op deze pagina bestel je  via een affiliatelink. Dat betekent dat, wanneer jij dit boek via deze link koopt, De Denksmederij een kleine commissie krijgt. Dat is een win-win: jij betaalt niks extra, maar ik kan daardoor makkelijker gratis content blijven maken waar jij weer blij van wordt :-) 


Dankjewel voor bestellingen via deze links!

  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Theo Scholten Yara Dragt en Elke Teurlinckx

De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  het KWF om kanker te bestrijden, en Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven