Filosofeermateriaal

Kaartensets, boeken en meer. Om je op weg te helpen.
Wil je filosoferen met kinderen, jongeren, of met elkaar, maar weet je niet zo goed waar te beginnen?

Deze materialen helpen je op weg. Ik heb alle materialen die hier staan zelf uitgeprobeerd en ben er enthousiast over.

Veel plezier! 


boek socratisch gesprek voor beginners

Ik zag 2 beren filosoferen,
Maaike Merckens Bekkers ea

Een leuk boekje met praktische lessen om te gaan filosoferen. Handig voor leraren en begeleiders van kinderen van 8 tot 18 jaar. Ik zag twee beren filosoferen bevat een uitgebreide handleiding met adviezen en veel praktische tips voor filosoferen. Ook biedt het boek 38 voorbeeldlessen over de leukste, interessantste of belangrijkste thema's om over te filosoferen. Voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar.wie het niet weet mag het zeggen

Het onwijs grote filosofie doeboek,
Sabine Wassenaar ea

Een heerlijk groot en dik boek met heel veel oefeningen, gedachte-experimenten en toffe grappen. Lianne Tijhaar, redacteur Filosofie Magazine over filosofie: "Het leuke van filosofie is dat er geen juiste antwoorden bestaan. Met het doeboek maken we daar één groot spel van. We stimuleren kinderen met gedachte-experimenten en creatieve opdrachten om steeds iets verder door te denken. Is dat wel zo? Zou het niet ook anders kunnen zijn?"

Praatprikkels kaartenset,
Filosofiejuf Fabien van der Ham

Deze geweldige kaartenset gebruik ik bijna altijd in mijn filosofielessen en cursussen. Voor kinderen, maar juist ook voor volwassenen. Op ieder kaartje staat een toffe denkvraag, op de achterkant staan suggesties om goed door te kunnen vragen. Hoe leuk is het om elke week 1 kaartje op het prikbord of op de koelkast te hangen, en er zo af en toe eens over te praten met elkaar. Want ja, wie is eigenlijk de eigenaar van je schaduw? En kun je verliefd worden op een dief? Ben je ook gelukkig als je niet weet dat je het bent?


Van De Denksmederij

Filosofische vragen over muziek

Mooie, rijke, filosofische vragen over muziek. Als startpunt bij een muziekproject, of als je muziekles wilt verdiepen. Met wat fantasie zijn ze ook om te buigen naar vragen over kunst, theater, en andere dingen. 

Gratis!Van prentenboek naar dramales

Een boekje voor kleuterleerkrachten: hoe kom je van een prentenboek naar een leuke dramales met kleuters?
Een fijne, praktische handleiding waar je morgen direct mee aan de slag kunt. 
Natuurlijk kun je aan de hand van dit boekje ook aan de slag met samen filosoferen ;-) 


Ps: deze materialen bestel je (soms, niet altijd) via een affiliatelink. Dat betekent dat, wanneer jij dit item via deze link koopt, De Denksmederij een kleine commissie krijgt. Dat is een win-win: jij betaalt niks extra, maar ik kan daardoor makkelijker gratis content blijven maken waar jij weer blij van wordt :-) 


Dankjewel voor bestellingen via deze links!

  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Theo Scholten Yara Dragt en Elke Teurlinckx

De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  het KWF om kanker te bestrijden, en Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven