Boeken

Mijn favoriete boeken over praktische filosofie en creatief denken. 
Ik heb inmiddels heel veel boeken verslonden over praktische filosofie en creativiteit. In mijn kleine huisje passen er echt geen boeken meer bij, dus ik lees veel op de e-reader. Veel van deze boeken zijn dan ook te koop als gewoon boek én als e-book. 


boek socratisch gesprek voor beginners


Socrates op sneakers, Elke Wiss

Natuurlijk moet ik hier even mijn eigen boek noemen: 'Socrates op sneakers'!
Bloed, zweet tranen en alles wat ik weet over het stellen van goede vragen en het ontwikkelen van een socratische houding vind je in dit boek terug. 

Dit boek is ontzettend goed ontvangen: binnen 1 week schoot-ie de top 100 van Managementboek in!

Op www.socratesopsneakers.nl vind je gratis downloads, alle krantenartikelen en interviews, workshops en lezingen en info over het boek. 

boek socratisch gesprek voor beginners

​Socratisch gesprek voor beginners, Marlou van Paridon

Een lekker praktisch boekje met theorie, oefeningen en casussen over het socratisch gesprek. Marlou neemt je stap voor stap mee een legt alle facetten van het socratisch gesprek goed uit.

Leest heel fijn weg en je krijgt een goed beeld van wat een socratisch gesprek precies is. 

Vooral de casussen vond ik erg leuk en leerzaam.

wie het niet weet mag het zeggen

Wie het niet weet mag het zeggen, Harm van der Gaag 

Wat gebeurt er in de spreekkamer van een filosofische praktijk? Wie gaat daar naartoe voor een serie gesprekken? Wat is het verschil met psychotherapie? In dit boek beschrijft Harm van der Gaag de werkwijze die hij in tien jaar praktijkvoering ontwikkelde. 

Een van mijn lievelingsboeken: vol humor, helder geschreven. Ik heb hier veel van geleerd en pas dat nog dagelijks toe.

Stoïcijnse levenskunst,
Miriam van Reijen

Een vlot geschreven boekje met de stijl en humor die ik herken van Miriam’s lessen. Bevlogen, helder en duidelijk met waardevolle lessen. Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie. Aan de hand van veel alledaagse voorbeelden vertelt dr. Miriam van Reijen – zelf enthousiast stoïcijn – hoe het mogelijk is om te leven zonder irritaties en teleurstelling.

Zakboekje,
Epictetus

Een van de leukste, simpelste filosofieboekjes die ik ken! Een praktisch klein boekje met begrijpelijke teksten en praktische wijsheden. Ik lees er graag af en toe een stukje uit ter inspiratie. Epictetus beschrijft alledaagse situaties en levert je wijsheden aan om er op een andere manier naar te kijken. Gegarandeerd nieuwe inzichten en perspectieven. Een leuke manier om kennis te maken met de Stoïcijnse filosofie!


Filosofie voor een weergaloos leven, Lammert Kamphuis

In dit boek laat Lammert
zien dat filosofie minder onbegrijpelijk en hoogdravend is dan we vaak denken. In achttien prikkelende stukken toont hij hoe zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven. 
Zo helpt Diogenes je om je authentieke
zelf te zijn, Epicurus om niet te veel geld uit te geven tijdens de uitverkoop en Kant om op tijd te remmen voor een zebrapad. Maar ook verrassender denkers helpen je een handje: André Hazes daagt je uit om vrijer te worden en De Jeugd van
Tegenwoordig steunt je in je verdriet.
Dit boekje vond ik ontzettend leuk om te lezen: het biedt je troost, geeft rust, verrijkt vriendschappen, creëert begrip voor andersdenkenden en
leidt tot meer plezier in je werk.


Pioniers in de praktische filosofie, Veerle Pasmans

Ik vond dit een heel tof boek, omdat het je een inkijkje geeft in hoe breed de praktische filosofie eigenlijk is. Verschillende benaderingen en invalshoeken, andere visies. Heel inspirerend, en zet je aan het denken over je eigen visie: waar sta ik in de praktische filosofie?

In dit boek komen de pioniers van de praktische filosofie in Nederland en Vlaanderen aan het woord. Ze leggen uit hoe ze de filosofie inzetten om prangende vragen te stellen en concrete adviezen te geven aan privépersonen, organisaties en overheden. 

Creativiteit krijg je niet voor niks,
Carsten de Reu

Dit boekje gaat in op wat creativiteit nu eigenlijk precies is. Word je ermee geboren? Kun je het leren? Kun je binnen organisaties sturen op creativiteit? Wat zegt de wetenschap over situaties die creativiteit bevorderen? Wie hebben aanleg om creatief te zijn? En welke hersenprocessen spelen een rol?
Aan de hand van leven en werk van illustere kunstenaars en creatieve genieën, maakt dit boekje hoe creatieve producten tot stand komen, hoe je creativiteit kunt meten en welke neuropsychologische processen een rol spelen bij creatief denken. Naast persoonlijkheidstrekken passeert een breed scala aan sociale situaties de revue, die creativiteit belemmeren of juist bevorderen. Gelukkig worden ook een aantal mythes doorgeprikt en krijg je praktische tips om je eigen creativiteit te ontwikkelen. 


Durf te denken,
Frank Meester

Dit is officieel het VWO tekstboek Filosofie, voor middelbare scholieren dus. En dat maakt helemaal niks uit: als je op een fijne manier kennis wilt maken met de verschillende gebieden binnen de filosofie, is dit een heel tof boek om door te lezen. Diverse filosofen hebben een stuk geschreven, en er er zitten mooie opdrachten en vragen in om je eigen denken aan te scherpen.  Het behandelt filosofische antropologie, ethiek, sociale filosofie, kennisleer, wetenschapsfilosofie, metafysica, cultuurfilosofie, esthetica en oosterse filosofie. Kortom: een heel praktisch boek om mee te beginnen!


25 eeuwen Westerse filosofie

Een behoorlijk pittige pil en zeker geen 'even lekker weglezen', maar eigenlijk onmisbaar in je boekenkast als je van filosofie houdt. Dit boek bevat teksten van alle grote filosofen en door er af en toe in te lezen, kreeg ik een steeds beter begrip van hoe de filosofie eigenlijk een eeuwenlange dialoog is. De verschillende perspectieven van de grote denkers zijn verrijkend en tof om te lezen. 
Het boek behandelt de filosofie van de Antieken, Middeleeuwen, Renaissance, zeventiende en achttiende eeuw, de negentiende eeuw en de hedendaagse wijsbegeerte.


Ps: deze boeken bestel je  via een affiliatelink. Dat betekent dat, wanneer jij dit boek via deze link koopt, De Denksmederij een kleine commissie krijgt. Dat is een win-win: jij betaalt niks extra, maar ik kan daardoor makkelijker gratis content blijven maken waar jij weer blij van wordt :-) 


Dankjewel voor bestellingen via deze links!

  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Theo Scholten Yara Dragt en Elke Teurlinckx

De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  het KWF om kanker te bestrijden, en Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India.

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven