Filosofietjes 2.0

Meer rust en helderheid door leuke, frisse zelfreflectie.

Leer hoe je effectief reflecteert met oefeningen die leiden tot verrassende inzichten en nieuwe perspectieven!

Filosofietjes 2.0! Dé online cursus voor effectieve zelfreflectie, vanuit de praktische filosofie

'Ik wil graag aan mijn persoonlijke ontwikkeling werken...maar ik weet niet hoe'. 

Voor iedereen die weleens denkt:
'Ik zou graag meer tijd nemen om eens écht goed over wat dingen na te denken. Wat wil ik met mijn werk?
Hoe zit het met mijn relatie? Wie ben ik? Wat wil ik? Wat past er nou echt bij me?' 

Veel mensen zeggen het: 'ja reflectie, dat is zó belangrijk! Gewoon even stilstaan bij wie je bent, wat je wilt, waar je voor staat en welke kant het op moet'.

En tegelijkertijd: hoe vaak neem je er nu echt de tijd voor? Werk, kinderen, hobbies, een cursus hier, vakantie daar en oja, de vuilnis en de boodschappen en we moeten nodig weer eens naar oma.

Dan is reflecteren het eerste dat door het afvoerputje verdwijnt. Voor je het weet is er weer een week, maand, jaar voorbij en voel je dat je soms niet écht doet wat bij je past. Dat je concessies doet aan wie je bent, wat je wilt, wanneer je dat wilt. En met wie.

Je weet dat je er eigenlijk mee aan de slag moet, er echt eens bij stil moet staan, maar waar begin je? 

En waar in hemelsnaam vind je daar tijd voor?

Ondertussen blijft er vaak wel iets knagen. Soms denk je: 'ik zou eigenlijk weleens echt even de tijd willen nemen om na te denken over mijn werk. Daar moet iets anders. Is dit het nou? Maar wat wil ik dan?'

Je bedenkt dát je graag meer wilt reflecteren, maar in de praktijk komt het er niet van. En als het er wel van komt, kom je vaak niet heel veel verder. Je denkt in cirkeltjes, of komt niet verder dan de oppervlakkige vragen als 'hoe ging het vandaag?' 'Wat ging er goed?' en 'Wat kan er beter?' Je krabbelt wat in een notitieboekje of doet een brainstorm tijdens een wandeling. 

Dat is een begin, maar helpt je nog niet naar concrete inzichten en nieuwe stappen. Daar is meer voor nodig. Scherpere vragen. Concrete oefeningen. En een moment écht voor jezelf.

Filosofietjes:

Meer rust en helderheid door leuke, frisse zelfreflectie

Filosofietjes is dé manier om aan effectieve, waardevolle reflectie te doen. Het biedt je een online do-it-yourself-cursus van 10 praktische, leuke, frisse oefeningen waar je altijd op terug kunt vallen als je even de tijd wilt nemen om ergens goed over na te denken. In je eigen tempo, en je eigen volgorde. Je hoeft geen enkele ervaring met filosoferen te hebben; filosoferen is in dit geval niets anders dan op een lichte, luchtige manier aandacht besteden aan je eigen thema's en persoonlijke groei.  Effectieve, waardevolle  zelfreflectie met de praktische filosofie als basis

€525,-    €399,- excl. btw


Filosofietjes is dé manier om aan effectieve, waardevolle reflectie te doen. Het biedt je een online do-it-yourself-cursus van 10 praktische, leuke, frisse modules waar je altijd op terug kunt vallen als je even de tijd wilt nemen om ergens goed over na te denken.
In je eigen tempo, en je eigen volgorde.
Je hoeft geen enkele ervaring met filosoferen te hebben; filosoferen is in dit geval niets anders dan op een lichte én gestructureerde en gedisciplineerde manier aandacht besteden aan je eigen denken.
En daarmee je eigen thema’s en persoonlijke groei.

Filosofietjes zet je aan het denken, en laat dat nou juist de bedoeling zijn.

Het geeft je een kijkje in je denkwereld, je gedachtengoed, door de uitdagende opdrachten. 

Filosofietjes geeft je ook een 'andere' kijk door de uitdagende vragen.

Het leert je dat jij de enige bent die invloed heeft op je eigen gedrag,
zolang je je maar bewust bent van wat er met je gebeurt, wat de gedachten doen met je emotie. 
Soms heb je een ander nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen...

Helen Lejeune

Gemiddeld Cijfer

8,9

Aantal deelnemers so far

608

Herkenbaar?

Je wilt dolgraag aan persoonlijke ontwikkeling doen, maar het ‘komt er simpelweg niet van’

Áls je er eindelijk eens voor gaat zitten met een pen en mooi opschrijfboek, kom je niet verder dan wat gedachten van je afschrijven

Je bent al een eind op weg, je kent jezelf behoorlijk goed, en tóch voel je dat je blinde vlekken hebt waar je zelf niet de vinger op kunt leggen

Je laat je soms meeslepen door emoties, je zou daar graag met wat meer afstand naar willen kunnen kijken

Je wilt graag aan zelfreflectie doen maar je weet niet goed waar te beginnen

Je wilt filosofie graag praktisch toepassen in je dagelijks leven en jezelf een filosofische houding aanleren; maar waar vind je oefeningen die praktisch toepasbaar  én leuk zijn?

Filosofietjes 2.0; wat krijg je?

DE MODULES

Filosofietjes bestaat uit 10 modules én 2 Bonusmodules: je leert een ‘Werkende vraag’ formuleren, er is een module over ‘Perspectivistische lenigheid’, een module over Perfectionisme, een module die je helpt loslaten en van je Controledrang af te komen.Je krijgt een module over Begripshelderheid en begripsanalyse (leer je helder van denken en spreken!). Je duikt in je kernwaarden (maar dan écht) zodat je beter weet wie je bent en waar je voor staat. Keuzestress pak je grondig aan met de module over dilemma’s en de geniale oefening ‘De dilemmaladder’. De SEGNA-oefening uit de module over emoties en frustraties brengt je meer gemoedsrust.

2 BONUSMODULES

We hebben 2 toffe Bonusmodules voor je: een hele module over het voeren van een Moeilijk Gesprek; hoe voer je het, hoe bereid je het voor? Concrete tips, trucs, templates, voorbeeldzinnen en meer. Én een Bonusmodule Creatief Denken; hoe werkt je brein eigenlijk als je nieuwe ideeën wilt genereren?Met 2 stap-voor-stap-denktools waarmee je je eigen denken een creatieve zwieper geeft en die je altijd kunt inzetten.

COMMUNITY-WEEK

Als je de cursus koopt, zit daar direct een kaartje bij voor de eerstvolgende community-week; een week lang livesessies met Elke en je medecursisten via Zoom.
Daarnaast een uitgebreide community waarin je met elkaar kunt meedenken, vragen kunt stellen en je gemaakte oefeningen kunt uitwisselen en delen. Keertje een live sessie gemist? No problemo, alles wordt opgenomen en is terug te kijken in je leeromgeving.
De eerstvolgende communityweek is in het najaar 2023.
Je krijgt daar tzt een mailtje over!

LEEROMGEVING: APP EN DESKTOP

Filosofietjes volg je op het gebruiksvriendelijke platform Huddle; een overzichtelijke leeromgeving met video’s, downloads, templates, artikelen en meer. Je voortgang wordt bijgehouden, je ziet precies waar je bent. Huddle heeft een app zodat je, waar je ook bent, verder kunt gaan met de cursus.


BONUS:
Zoomsessie over Grenzen aangeven en Nee zeggen
- met Iris Posthouwer!

Je collega die je steeds onderbreekt, dat tikkie voor 80 euro terwijl je alleen twee bitterballen en een cola had, je moeder die zich bemoeit met de opvoeding van jouw kinderen, de hond van je vriendin waar je niet steeds op wil passen ook al heeft ze het moeilijk, dat geld dat je niet wilt lenen aan je broer...
Hoe zeg je handig dat je iets niet wilt of dat je iets niet leuk vindt?

Grenzen stellen is vaak een sociaal mijnenveld. Reacties als 'doe niet zo moeilijk', 'het was maar een grapje', of 'nou zeg' of 'deze ene keer?' of 'maar jij was anders ook..' liggen op de loer.

Iris leert je hoe je slimmer je grenzen stelt, zonder onnodige spanning en met behoud van de relatie. Ze schrijft momenteel een handboek Grenzen, vol direct bruikbare tips om je eigen grens beter te ervaren, te communiceren en te bewaken. Ook als de ander aandringt, een emotioneel appel doet, of boos wordt. 

Iris Posthouwer is trainer, spreker en auteur op het gebied van Ontspannen Overtuigen.

608 mensen gingen je voor! 

Van doorgehakte knopen, opgeloste dilemma’s tot minder piekeren en eindelijk een denk-moment voor jezelf. Wat hebben andere cursisten aan Filosofietjes gehad? 

Inzicht in mijn valkuilen, én betere gesprekken

Deelname aan filosofietjes heeft mij opgeleverd dat ik me wat meer bewust ben van bepaalde zaken. Ik ben me meer bewust van mijn eigen valkuilen en daarnaast helpt het me enorm om gesprekken soepeler te laten lopen.
- Peter Korevaar

Meer bewust en écht luisteren


Door filosofietjes ben ik meer bewust van om beter vragen te stellen. Ik ben bewust van mijn eigen valkuilen.
Voorheen luisterde ik niet echt bewust naar mijn gesprekspartner. Nu let ik daarop. Eerst echt luisteren en daarna betere vragen stellen over zijn verhaal.
Zo kom ik meer te weten over de gedacht van mijn gesprekspartner. De cursus heeft mij geholpen om gesprekken soepeler te laten lopen.
En nog meer inzichten gekregen.
– Fatima


Zeker niet oppervlakkig

Filosofietjes is een korte, maar zeker niet oppervlakkige, praktisch kennismaking met praktische filosofie. I
k ben uitgenodigd en uitgedaagd om op verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken na te denken en aan zelfreflectie te doen.
De korte, heldere inleidingen en de werkbladen zijn duidelijk en concreet. Elke Wiss kan zaken goed uitleggen en toelichten.
En, de klantvriendelijkheid van de denksmederij is top.
– Marij


Iedere dag een paar minuutjes voor mezelf doet me goed

Na een heel drukke periode ben ik nu wat rustiger en heb wat meer tijd om na te denken ver wat ik wil (vooral beroepsmatig) en Filosofietjes helpt me daar enorm bij. En hoe lastig ook, met twee kleine kinderen, maar elke dag een paar minuutjes voor mezelf, doet me goed!
- Kiki Jaski

Een veel bredere blik

Ik vond het grappig om te merken dat ik bij het filosofietje over controle weerstand voelde om eraan te beginnen. Ik deed het gewoon niet. Tot het me opviel en ik de weerstand juist interessant vond! Filosofietjes  verbreedde mijn blik enorm.
- Diana

Sportschool voor de geest

Sportscholen dicht?
Lenigheid voor de geest is ook zeer verrijkend, gezond en goed voor je relaties met partner, vrienden, collega’s.
Doe tijdens een wandeling met een van eerder genoemden, na de inspirerende introducties van Elke een “filosofietje” en je traint zowel lichaam als geest.
En de onderlinge verhoudingen worden er interessanter van.
– Monique


Over Elke

Elke is theatermaker, praktisch filosoof, docent en trainer. Al sinds ze 17 jaar oud is werkt ze met groepen.
Ze geeft lezingen, workshops en trainingen in kritisch denken, argumenteren, de kunst van het vragen stellen en socratische vaardigheden.

Ze is de oprichter van De Denksmederij; bureau voor praktische filosofie en creatief denken.

Je kunt haar kennen als auteur van de boeken ‘Socrates op sneakers’, ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’ en de maandelijkse column ‘Vragenderwijs’ in Filosofie Magazine.

Elke woont in Drenthe, houdt van dieren (in het bijzonder haar kat Olle) en heeft zelden twee dezelfde sokken aan.

Dit zeggen anderen

Dit zeggen andere mensen over de samenwerking met Elke:

Sofie Maes

Jongerencoach

Helder, respectvol, duidelijk

Petje af voor de wijze waarop Elke de juiste vragen weet te stellen. Ze doet dat op een heldere, respectvolle en duidelijke wijze.
Altijd weer fijn om mensen te ontmoeten die van hun passie hun werk hebben gemaakt en die handelen vanuit bevlogenheid!

Judith Eiselin

Schrijfster

Plezier, prettig, met gevoel voor humor

Elke  is een plezierig en prettig persoon die je helpt inzien dat antwoorden op vragen in jezelf verborgen liggen.
Daarbij heeft ze gevoel voor humor en biedt ze veel ruimte om je eigen gedachtekronkels helder te krijgen.

Anna Bouman

HR Professional

Indringend op een zachte manier

Elke is vrolijk, serieus, inhoudelijk sterk, in verbinding met haar publiek en op een zachte manier indringend.

Filosofietjes: dé laagdrempelige manier voor effectieve zelfreflectie. 

Met Filosofietjes heb je super goede tools in handen om jezelf beter te leren kennen, nieuwe inzichten op te doen, jouw twijfels, dilemma's en zoektocht helderder te krijgen. 

Je hoeft jezelf niet meer te vertellen dat je 'toch echt eens een week op een berg in Italië moet gaan zitten om een en ander uit te denken', een dure retraite van €4000,- te boeken of je schuldig voelen omdat je niet aan je persoonlijke ontwikkeling toe komt. 

Je kunt gewoon op jouw moment, in jouw tempo, in slechts een half uur per dag (of langer natuurlijk, als je wilt), even stilstaan bij wie jij bent, wat je belangrijk vindt en welke keuzes jij te maken hebt. 

Meer dan 608 cursisten deden al mee!

Michaëla Merkus

Coach

Direct antwoord op vragen waar ik momenteel mee worstel

Ik vind het echt superleuk, de filosofietjes! Het is fijn, kort en makkelijk toepasbaar. Helemaal zoals het mij nu het beste past. Filosofietjes bracht me gelijk antwoorden op vragen waar ik momenteel mee worstel.
Dus dank je wel daarvoor!

Alie Rutteman

Vrijwilliger

Essentiële zaken waar je echt iets aan hebt

Even een berichtje om te laten weten hoe ik van jouw filosofietjes geniet! Ik ben steeds nieuwsgierig wat er nog komt, het is iedere keer een verrassing en iedere keer waardevol . Het zijn essentiële zaken  waar je echt iets aan hebt.
Dankjewel!

Ariane
van Heijningen

Praktisch filosoof

Toegankelijk, vrolijk, makkelijk

Ik vind je Filosofietjes belachelijk goed! Het is zo toegankelijk, vrolijk, makkelijk, inspiratie doordat jijzelf in beeld bent en ook nog eens een werkblad!
Ik denk dat veel mensen hier concreet mee uit de voeten kunnen.

Vaak gestelde vragen

Moet ik ervaring hebben met filosofie?

Hoe lang heb ik toegang?

Ik wil iets meer weten over de modules

Kan ik gebruik maken van de STAP regeling?

Hoe werkt de betaling? 

Als ik Filosofietjes nu koop, kan ik dan direct starten?

Wanneer is de communityweek? En de live sessies?

Ik kan niet bij alle sessies zijn, is dat erg?

Veel plezier!

Ik geloof dat je van goede reflectie een beter mens wordt. Dat je jezelf steeds opnieuw kunt uitvinden. Dat je steeds beter leert wie je bent, wat wel en niet bij je past. En dat je daardoor je leven kunt vormgeven op een manier die bij jóu past.

Filosofietjes is een praktische, frisse manier om je daarbij te helpen, zónder dat het je uren per dag kost. Ik denk echt dat ik een cursus heb gemaakt die laagdrempelig, simpel, leuk én effectief is om te doen. 

En: je hebt er je hele leven profijt van, want je kunt de oefeningen keer op keer herhalen. 

Ik weet zeker dat jij met Filosofietjes tot nieuwe inzichten en inspiratie komt, zodat je minder piekert, minder twijfelt, beter weet wie je bent en waar je voor staat en keuzes maakt die echt bij jou passen. 

Heel veel plezier!


Elke

  post@denksmederij.nl

KVK: 50287516


Fotografie: Annelien Nijland, Elke Verbruggen, Yara Dragt en Elke Teurlinckx
De Denksmederij doneert 10% van de winst aan een goed doel:  Brooke Hospital for Animals. Zij helpen werkdieren (paarden, ezels) in landen als Egypte en India. 

<script type="text/javascript">
(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo");
vgo('setAccount', '801216461');
vgo('setTrackByDefault', true);

vgo('process');
</script>Scroll naar boven