Filosofietjes 2.0

Meer rust en helderheid door leuke, frisse zelfreflectie.

Leer hoe je effectief reflecteert met oefeningen die leiden tot verrassende inzichten en nieuwe perspectieven!

LIVEWEEK: 23-31 oktober 2023.
Je kan er nog bij!

'Ik wil graag aan mijn persoonlijke ontwikkeling werken...
maar ik weet niet hoe'. 

Voor iedereen die weleens denkt:
'Ik zou graag meer tijd nemen om eens écht goed over wat dingen na te denken.
Wat wil ik met mijn werk? Hoe zit het met mijn relatie?
Wie ben ik? Wat wil ik? Wat past er nou echt bij me?' 

Veel mensen zeggen het: 'ja reflectie, dat is zó belangrijk! Gewoon even stilstaan bij wie je bent, wat je wilt, waar je voor staat en welke kant het op moet'.

En tegelijkertijd: hoe vaak neem je er nu echt de tijd voor? Werk, kinderen, hobbies, een cursus hier, vakantie daar en oja, de vuilnis en de boodschappen en we moeten nodig weer eens naar oma.

Dan is reflecteren het eerste dat door het afvoerputje verdwijnt. Voor je het weet is er weer een week, maand, jaar voorbij en voel je dat je soms niet écht doet wat bij je past. Dat je concessies doet aan wie je bent, wat je wilt, wanneer je dat wilt. En met wie.

Je weet dat je er eigenlijk mee aan de slag moet, er echt eens bij stil moet staan, maar waar begin je? 

En waar in hemelsnaam vind je daar tijd voor?

Ondertussen blijft er vaak wel iets knagen. Soms denk je: 'ik zou eigenlijk weleens echt even de tijd willen nemen om na te denken over mijn werk. Daar moet iets anders. Is dit het nou? Maar wat wil ik dan?'

Je bedenkt dát je graag meer wilt reflecteren, maar in de praktijk komt het er niet van. En als het er wel van komt, kom je vaak niet heel veel verder. Je denkt in cirkeltjes, of komt niet verder dan de oppervlakkige vragen als 'hoe ging het vandaag?' 'Wat ging er goed?' en 'Wat kan er beter?' Je krabbelt wat in een notitieboekje of doet een brainstorm tijdens een wandeling. 

Dat is een begin, maar helpt je nog niet naar concrete inzichten en nieuwe stappen. Daar is meer voor nodig. Scherpere vragen. Concrete oefeningen. En een moment écht voor jezelf.

Filosofietjes 2.0!

Dé online cursus voor effectieve zelfreflectie, vanuit de praktische filosofie


Zelfreflectie - met de praktische filosofie als basis

€525,-                
€399,- excl. btw.

Filosofietjes is dé manier om aan effectieve, waardevolle reflectie te doen. Het is een online do-it-yourself-cursus van 10 modules met  praktische, leuke, frisse oefeningen vanuit de praktische filosofie waar je altijd op terug kunt vallen als je even de tijd wilt nemen om ergens goed over na te denken.
In je eigen tempo, en je eigen volgorde.
Je hoeft geen enkele ervaring met filosoferen te hebben; filosoferen is in dit geval niets anders dan op een lichte, luchtige én doortastende manier aandacht besteden aan je eigen thema's en persoonlijke groei.  

Cijfertjes

745

Cursisten gingen je voor

8,9

Boordeling 

3+

Uren aan video 

Ik was geneigd 'mee te waaien' met meningen/het denken van anderen in plaats van zelf te denken. Filosofietjes is een cursus die het denken aanscherpt en de moeite waard is om te volgen als je wilt leren reflecteren op een gestructureerde manier. De vrijheid om zelf het tempo en de volgorde van de cursus te bepalen is heel fijn, net als de community week met de andere cursisten. En het enthousiasme van Elke en Sharon werkt aanstekelijk!

Britt De Gruijter

Deelnemer voorjaar 2023

Foto: Annelien Nijland

Foto: Annelien Nijland


Zou je graag helderder, gestructureerder
- en spannender - willen kunnen denken?


Ik ook.
Voordat ik de praktische filosofie ontdekte zat er veel minder structuur in mijn denken.

Ik sprong van de hak op de tak, mijn creatieve geest verbond dingen aan elkaar en verzon de mooiste verhalen.
Fijn en leuk, handig ook voor een schrijver/theatermaker, maar ik miste ook iets.
 
Ik had het gevoel dat het me iets zou opleveren als ik me zou trainen in zorgvuldig, concreet, scherp denken.
Als ik op mijn eigen denken en handelen reflecteerde kwam ik wel een eind, maar ik voelde toch dat er een laag dieper was dan waar ik bij kwam.
Ik had daar oefeningen voor nodig, maar die vond ik nergens.
Tot ik de praktische filosofie tegenkwam - en eraan verslaafd raakte.

Dankzij de oefeningen die ik leerde - en in deze cursus met je deel- is mijn denken leuker, spannender, helderder en scherper geworden.
Ik hoor nu regelmatig hoe helder ik spreek, hoe begrijpelijk ik dingen kan uitleggen en vaak zegt iemand iets als 'goh, dat zeg je heel treffend. Zo had ik het zelf niet kunnen formuleren.'

Beter weten wie je bent en waar je voor staat geeft rust, zelfvertrouwen, autonomie. En een gevoel van eigenheid.  

Herkenbaar?

Je wilt dolgraag aan persoonlijke ontwikkeling doen, maar het ‘komt er simpelweg niet van’

Áls je er eindelijk eens voor gaat zitten met een pen en mooi opschrijfboek, kom je niet verder dan wat gedachten van je afschrijven

Je bent al een eind op weg, je kent jezelf behoorlijk goed, en tóch voel je dat je blinde vlekken hebt waar je zelf niet de vinger op kunt leggen

Je laat je soms meeslepen door emoties, je zou daar graag met wat meer afstand naar willen kunnen kijken

Je wilt graag aan zelfreflectie doen maar je weet niet goed waar te beginnen

Je wilt filosofie graag praktisch toepassen in je dagelijks leven en jezelf een filosofische houding aanleren; maar waar vind je oefeningen die praktisch toepasbaar  én leuk zijn?

Filosofietjes 2.0; Wat krijg je?

DE Modules

Filosofietjes bestaat uit 10 modules én 2 Bonusmodules: je leert een ‘Werkende vraag’ formuleren, er is een module over ‘Perspectivistische lenigheid’, een module over Perfectionisme, een module die je helpt loslaten en van je Controledrang af te komen.

Je krijgt een module over Begripshelderheid en begripsanalyse (leer je helder van denken en spreken!). Je duikt in je kernwaarden (maar dan écht) zodat je beter weet wie je bent en waar je voor staat. Keuzestress pak je grondig aan met de module over dilemma’s en de geniale oefening ‘De dilemmaladder’.

De SEGNA-oefening uit de module over emoties en frustraties brengt je meer gemoedsrust.

2 bonusmodules

We hebben 2 toffe Bonusmodules voor je: een hele module over het voeren van een Moeilijk Gesprek; hoe voer je het, hoe bereid je het voor? Concrete tips, trucs, templates, voorbeeldzinnen en meer. Én een Bonusmodule Creatief Denken; hoe werkt je brein eigenlijk als je nieuwe ideeën wilt genereren?
Met 2 stap-voor-stap-denktools waarmee je je eigen denken een creatieve zwieper geeft en die je altijd kunt inzetten.

De communityweek

Als je de cursus koopt, zit daar direct een kaartje bij voor de eerstvolgende community-week; een week lang livesessies met Elke en je medecursisten via Zoom.
Daarnaast een uitgebreide community waarin je met elkaar kunt meedenken, vragen kunt stellen en je gemaakte oefeningen kunt uitwisselen en delen. Keertje een live sessie gemist? No problemo, alles wordt opgenomen en is terug te kijken in je leeromgeving.
De eerstvolgende communityweek is van 23-31 oktober 2023!

De data van de livesessies vind je hier

leeromgeving; app en desktop

Filosofietjes volg je op het gebruiksvriendelijke platform Huddle; een overzichtelijke leeromgeving met video’s, downloads, templates, artikelen en meer.
 
Je voortgang wordt bijgehouden, je ziet precies waar je bent. Huddle heeft een app zodat je, waar je ook bent, verder kunt gaan met de cursus.

Bonussen

Een aantal mooie extra's deze ronde!

2 Bonusmodules, een compleet schrijfprogramma met creatieve schrijfoefeningen, bijwonen van een socratisch gesprek en meer; we hebben een paar mooie bonussen voor je in petto!

Bonus 1 
CREATIEF SCHRIJFPROGRAMMA

In aanvulling op Filosofietjes 2.0 krijg je een schrijfprogramma waarin je nog dieper in je zelfontwikkeling duikt. Je doorloopt het programma  zelfstandig en in je eigen tempo.

De thema's zijn 'Jezelf zijn, leren en ontwikkelen'.

Je hebt in de verschillende creatieve schrijfoefeningen ruimte om deze thema's en hun betekenis op jouw manier vorm te geven.


Het schrijfprogramma is bedoeld om op laagdrempelige manier uit te proberen wat dit type schrijven met en voor je kan doen.

Ervaring met schrijven is niet nodig.


Door wie
Door Sharon Faber, de enige echte Sprookjessmid. Sharon is docent, creatieveling en coach. Ze is al jaren verbonden aan de Denksmederij, eerst als cursist, en nu als Filosofietjes-medewerker.
Vanuit haar bedrijf De Sprookjessmid begeleidt ze mensen in hun creativiteit en schrijven.


Wat krijg je

Het schrijfprogramma bestaat uit 3 instructievideo’s en 9 video’s met schrijfoefeningen waarin je stap voor stap wordt begeleid. 

De schrijfoefeningen variëren in duur en zijn een mix van autobiografisch en creatief schrijven.


Wat levert het op

Opluchting, stof tot nadenken, meer zelfinzicht, ontspanning, creativiteit en plezier in schrijven!

Ook smaakt het vaak naar meer; 87% van de deelnemers geeft aan hierna te blijven schrijven.

Meer bonussen
TERUGBLIKSESSIE & meer!

We hebben nog meer moois voor je in petto; een terugbliksessie een week na de community-week, én nog een paar dingen die we nu niet allemaal gaan verklappen ;-)

Bonus 2:
EEN SOCRATISCH GESPREK

Tijdens de komende liveweek kun je op de donderdag een socratisch gesprek bijwonen via Zoom. 

Samen een waarachtige denkvraag kiezen, een casus zoeken, formuleren, een hittepunt aanwijzen, vragen stellen, argumenten aandragen: je kan het allemaal gaan ervaren!


Een socratisch gesprek is vaak een indringende ervaring die je lang bijblijft.
Niet zelden horen we deelnemers achteraf tegen elkaar mompelen 'ik dacht dat ik goed kon nadenken en gesprekken kon voeren, maar nu...'


Je oefent vaardigheden als scherp en analytisch luisteren, doorvragen, argumenten en beweringen herkennen en bevragen, beknopt en helder spreken. 


Dit socratisch gesprek wordt begeleid door Sharon, kersvers afgestudeerd als socratisch gespreksleider!

Bonus 3
Een code voor een gesigneerd exemplaar van 'Iets met grenzen stellen'

Een fantastisch, grappig, inhoudelijk sterk, praktisch én lekker leesbaar boek over grenzen stellen.

Want man, dat is soms zó moeilijk. In Filosofietjes doe je vaardigheden op die je helpen helderder te krijgen wat je denkt en wat je wilt, dit boek van Iris Posthouwer geeft je praktische tools om grenzen aan te geven in contact met anderen.

Grenzen stellen kan een sociaal mijnenveld zijn. Dit boek staat boordevol praktische tips en onderbouwde technieken om je daardoorheen te loodsen. Je leert hoe je soepel nee zegt, lastige dingen aankaart, en egosparende tikjes uitdeelt. Ook leer je hoe je ontspannen omgaat met weerwoord, en met je eigen schuldgevoel.

Grip op grenzen dus, zonder gedoe.

 

Koop 'Iets met grenzen stellen' via de code die je krijgt als Filosofietjes-deelnemer en je krijgt een gesigneerd exemplaar!

Iris Posthouwer is trainer, spreker en auteur op het gebied van Ontspannen Overtuigen. Haar missie: ongemakkelijke gesprekken makkelijker maken. Samen met Liz Luyben schreef ze eerder de bestseller Smalltalk survival.

745 mensen gingen je voor! 

Van doorgehakte knopen, opgeloste dilemma’s tot minder piekeren en eindelijk een denk-moment voor jezelf. Wat hebben andere cursisten aan Filosofietjes gehad? 

Inzicht in mijn valkuilen, én betere gesprekken

Deelname aan filosofietjes heeft mij opgeleverd dat ik me wat meer bewust ben van bepaalde zaken. Ik ben me meer bewust van mijn eigen valkuilen en daarnaast helpt het me enorm om gesprekken soepeler te laten lopen.
- Peter Korevaar
Deelnemer 2019

Meer bewust en écht luisteren

Door filosofietjes ben ik meer bewust van om beter vragen te stellen. Ik ben bewust van mijn eigen valkuilen. 
Voorheen luisterde ik niet echt bewust naar mijn gesprekspartner. Nu let ik daarop. Eerst echt luisteren en daarna betere vragen stellen over zijn verhaal.
Zo kom ik meer te weten over de gedacht van mijn gesprekspartner. De cursus heeft mij geholpen om gesprekken soepeler te laten lopen.
En nog meer inzichten gekregen.
– Fatima
Deelnemer 2020


Zeker niet oppervlakkig

Filosofietjes is een korte, maar zeker niet oppervlakkige, praktisch kennismaking met praktische filosofie. 
Ik ben uitgenodigd en uitgedaagd om op verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken na te denken en aan zelfreflectie te doen.
De korte, heldere inleidingen en de werkbladen zijn duidelijk en concreet. Elke Wiss kan zaken goed uitleggen en toelichten.
En, de klantvriendelijkheid van de denksmederij is top.
– Marij
Deelnemer 2021


Iedere dag een paar minuutjes voor mezelf doet me goed

Na een heel drukke periode ben ik nu wat rustiger en heb wat meer tijd om na te denken ver wat ik wil (vooral beroepsmatig) en Filosofietjes helpt me daar enorm bij. En hoe lastig ook, met twee kleine kinderen, maar elke dag een paar minuutjes voor mezelf, doet me goed!
- Kiki Jaski
Deelnemer 2018

Een veel bredere blik

Ik vond het grappig om te merken dat ik bij het filosofietje over controle weerstand voelde om eraan te beginnen. Ik deed het gewoon niet. Tot het me opviel en ik de weerstand juist interessant vond! Filosofietjes  verbreedde mijn blik enorm.
- Diana
Deelnemer 2019

Sportschool voor de geest

Sportscholen dicht?
Lenigheid voor de geest is ook zeer verrijkend, gezond en goed voor je relaties met partner, vrienden, collega’s.
Doe tijdens een wandeling met een van eerder genoemden, na de inspirerende introducties van Elke een “filosofietje” en je traint zowel lichaam als geest.
En de onderlinge verhoudingen worden er interessanter van.
– Monique
Deelnemer 2021


Filosofietjes zet je aan het denken, en laat dat nou juist de bedoeling zijn. 
Het geeft je een kijkje in je denkwereld, je gedachtengoed, door de uitdagende opdrachten. Filosofietjes geeft je ook een 'andere' kijk door de uitdagende vragen.

Het leert je dat jij de enige bent die invloed heeft op je eigen gedrag, zolang je je maar bewust bent van wat er met je gebeurt, wat de gedachten doen met je emotie. 
Soms heb je een ander nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen...

Helen Lejeune 

Deelnemer 2021

Michaëla Merkus

Deelnemer 2018

Direct antwoord op vragen waar ik momenteel mee worstel

Ik vind het echt superleuk, de filosofietjes! Het is fijn, kort en makkelijk toepasbaar. Helemaal zoals het mij nu het beste past. Filosofietjes bracht me gelijk antwoorden op vragen waar ik momenteel mee worstel.
Dus dank je wel daarvoor!

Alie Rutteman

Deelnemer 2018

Essentiële zaken waar je echt iets aan hebt

Even een berichtje om te laten weten hoe ik van jouw filosofietjes geniet! Ik ben steeds nieuwsgierig wat er nog komt, het is iedere keer een verrassing en iedere keer waardevol . Het zijn essentiële zaken  waar je echt iets aan hebt.
Dankjewel!

Ariane
van Heijningen

Deelnemer 2018

Toegankelijk, vrolijk, makkelijk

Ik vind je Filosofietjes belachelijk goed! Het is zo toegankelijk, vrolijk, makkelijk, inspiratie doordat jijzelf in beeld bent en ook nog eens een werkblad!
Ik denk dat veel mensen hier concreet mee uit de voeten kunnen.

Vaak gestelde vragen

Moet ik ervaring hebben met filosofie?

Hoe lang heb ik toegang?

Ik wil iets meer weten over de modules

Kan ik gebruik maken van de STAP regeling?

Hoe werkt de betaling? 

Als ik Filosofietjes nu koop, kan ik dan direct starten?

Wanneer is de communityweek? En de live sessies?

Ik kan niet bij alle sessies zijn, is dat erg?

Over Elke

Elke is theatermaker, praktisch filosoof, docent en trainer. Al sinds ze 17 jaar oud is werkt ze met groepen.
Ze geeft lezingen, workshops en trainingen in kritisch denken, argumenteren, de kunst van het vragen stellen en socratische vaardigheden.

Ze is de oprichter van De Denksmederij; bureau voor praktische filosofie en creatief denken.

Je kunt haar kennen als auteur van de boeken ‘Socrates op sneakers’, ‘En ze filosofeerden nog lang en gelukkig’ en de maandelijkse column ‘Vragenderwijs’ in Filosofie Magazine.

Elke woont met man en baby in Drenthe, houdt van dieren (in het bijzonder haar kat Olle) en heeft zelden twee dezelfde sokken aan.

Jouw toegankelijke manier om mijn denken uit te dagen werkt! Dat is tof, het maakt me blij.
En soms frustreert het, omdat het pijnlijk duidelijk maakt dat ‘het nooit af is’, dat denken.
Als die frustratie wegzakt, dan voelt ook dat als een verrijking😊

Pauline Sterenborg 

Deelnemer voorjaar 2022

Filosofietjes: prikkelend, praktisch, scherp en effectief

Met de praktische filosofie als basis werken aan je eigen denken, voelen en handelen. 

Scroll naar boven