Drama en filosofie als ondersteuning in de sociale ontwikkeling

Foto

Drama en filosofie zijn krachtige middelen om kinderen die dat nodig hebben te ondersteunen in hun emotionele en sociale ontwikkeling. 
In drama leer je over emoties en hoe je die kunt uiten, herkennen en benoemen en je leert je verplaatsen in een ander. Door filosofie leer je te reflecteren, jezelf helder uit te drukken en een ander te begrijpen. Je leert verschillen tussen jou en de ander te herkennen, benoemen en te respecteren. 

Wanneer je als leerkracht inzicht en vaardigheid hebt in beide werkvormen, kun je je leerlingen daar door kleine interventies al een heel eind in ondersteunen. Wanneer er bijvoorbeeld onenigheid is in de klas en je kunt daar als leerkracht filosofisch op inspelen, dan kun je door de juiste vragen op het juiste moment te stellen de leerlingen uitnodigen tot reflectie en dialoog. 
Wanneer er niet goed samengewerkt wordt in de klas, of de leerlingen kunnen wat ondersteuning gebruiken in het geven van feedback, kun je werkvormen uit drama en filosofie inzetten om ze daarin te oefenen. 

In deze training krijg je tips, tools, inzicht in handvatten hoe je je leerlingen kunt ondersteunen. 
Je ervaart zelf verschillende werkvormen en ontdekt wat voor effect het heeft en wat het je oplevert. Ook is er alle gelegenheid tot vragen stellen, experimenteren en onderzoeken. Deze training wordt in overleg samengesteld, afhankelijk van jullie leerbehoeften. 

Neem gerust contact op om te kijken hoe we hierin kunnen samenwerken.