Wat je je altijd af kunt vragen voor meer rust in je hoofd: is dit een probleem of een gegeven?

Wij mensen maken ons soms onwijs druk over dingen.
Ikzelf niet uitgezonderd trouwens. 
Afgelopen herfst waren we op vakantie in Italië, en waar wij hadden gerekend op (daar gaat het al fout natuurlijk) mooi weer, heeft het de gehele eerste week zo'n beetje geregend. Het was hier in Nederland warmer en zonniger dan in Zuid-Italië.

Natuurlijk baalden we daarvan. We hadden een prachtig huisje (een zogenaamde 'trullo', iconische huisjes voor de regio Puglia) mét zwembad, dus wij zagen ons al zitten: badpakkie, koffie, zwempie, boekie, olijfie. 
Niet dus. De eerste dagen zaten we binnen met de kachel aan. 

Balen? Ja, kan. 
Maar ik dacht ook aan een stukkie tekst dat ik een tijdje geleden las, waarvan me eigenlijk alleen het hoofd-idee is bijgebleven en waar ik zelf verder over door dacht; het verschil tussen een probleem en een gegeven. 

Probleem of gegeven?
Er zijn problemen, en voor die problemen zijn oplossingen. Printer defect? Probleem, kun je oplossen. Lekkage in huis? Probleem, kun je oplossen. De printer werkt weer, lekkage is opgelost. 

Er zijn ook zaken die simpelweg een gegeven zijn. Op een gegeven moment wordt het donker. Het regent, soms. Het water van de zee gaat zo heftig tekeer dat het de dijken aantast.
Maar die dingen kun je niet oplossen. Het enige wat je kan doen is maatregelen nemen om ermee om te gaan. Een regenjack kopen, zaklamp meenemen, dijken verstevigen.
Je neemt maatregelen tegen een gegeven dat blijft bestaan.   

Onderscheid
Het onderscheid maken tussen die twee dingen, dát gaat je helpen. Want wat doen we vaak? We zien een gegeven aan voor een probleem. We denken dat we controle ergens over hebben, iets kunnen oplossen, terwijl dat niet het geval is. 
Dus vraag jezelf af: is dit een probleem dat ik kan oplossen? Of is het een gegeven, en welke maatregelen kan ik zelf nemen?

In between
Soms zijn de dingen niet zo duidelijk in te delen. Je zeurende schoonmoeder: gegeven of probleem? Kun je van haar verwachten dat haar gedrag verandert, of moet jij zelf andere maatregelen nemen? Je veeleisende baan: gegeven of probleem?
Je onsportieve inslag? Gebrek aan focus? Je neiging tot uitstelgedrag?

Je ziet: de dingen die niet zo duidelijk zijn in te delen hebben met mensen te maken. Gedrag, denken en overtuigingen. Tot op zekere hoogte is een en ander een gegeven, en wellicht heb je er ook meer invloed op dan je denkt. 

Nu je dit mini-artikel hebt gelezen: wat neem jij hieruit mee?
Waar vertel jij jezelf dat iets een probleem is dat je kunt oplossen, terwijl het eigenlijk een gegeven is?
En als het een gegeven is, welke maatregelen moet je dan nemen?

Happy thinking!

Tadaa. Nieuwsbrief.

Hebben we ook. Met artikelen, grapjes, overdenkingen, ideeën, nieuwe activiteiten, twijfels en dilemma's. 
Kortom: menselijk spul om je dag wat mee te verrijken. Hebben?
Inschrijven is supermakkelijk, uitschrijven ook. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven