Hoe je meer grip krijgt op je emoties: bijsturen van je gedachten als paracetamol tegen frustratie.

Het zijn van die lastige dingen soms, emoties. Frustratie, ergernis, boosheid, angst, teleurstelling….zaken waar je helemaal niet op zit te wachten. Ook ik trap er soms nog in: een denkspiraal waar je moeilijk uitkomt, gedachten die onwaar zijn en die je nog gelooft ook, met frustratiegedoe als gevolg. 
Ik heb een autootje, Babs. Ze heet Babs, jawel; toen wij klein waren gaf mijn vader de auto standaard een naam (de eerste heette Bertus) en ik ben wel van de tradities dus toen ik Babs, een kleine grijze Toyota Yaris, mocht gaan rijden in 2009 leek het me een typische Babs.
Babs is inmiddels een dame op leeftijd en heeft zo af en toe haar gebreken.

Foto

Voor het onderhoud van Babs heb ik een heel fijn ‘mannetje’ gevonden. Laatst was het weer eens zover: de koelvloeistof moest wel erg vaak bijgevuld en er waren nog wat van die dingen waar ik me zorgen over kon maken, dus ik vroeg Het Mannetje om een goede check, met name naar dat gekke gedoe met lekkende koelvloeistof.
Het Mannetje kon niks vinden, vulde een reservoirdingetje bij, draaide een schroefje aan, checkte een oliepeil-achtige-situatie, verving een onderdeel (ik heb echt andere talenten dan auto’s en motoren en onderdelen en dergelijk ingewikkelds).
Maar een paar weken later stond ik mooi op de vluchtstrook, knipperend alarmlampje en jawel: koelvloeistoftank totaal  leeg. En ik werd een beetje narrig. Nijdig. Nukkig. Pissig. Die auto had potverdorie net bij Het Mannetje gestaan en nu zat ik nóg met gedoe. Hetzelfde gedoe.Hij had dat moeten zien! En moeten repareren! Dankzij hem sta ik nu op de vluchtstrook! Hij heeft het niet goed gedaan!
Vroeger kon ik me er nog veel verder over opfokken, tegenwoordig weet ik waar het misgaat en valt de frustratie vaak wel mee. 

Bijsturen van je denken – paracetamol tegen frustratie
Ik weet inmiddels hoe ik mijn eigen denken kan analyseren, toetsen, bevragen en bijsturen en dat scheelt me een hoop onrust. Ik durf te zeggen dat dankzij de praktische filosofie en het denken over mijn eigen denken, mijn frustraties met 40% zijn gedaald.
Behalve in het verkeer, daar leer ik het maar moeilijk af. Blijft een puntje, zullen we maar zeggen.
Vanuit de praktische filosofie (tadaaa, filosofie kan zéér praktisch zijn) zijn er mooie oefeningen die je helpen rustiger, kalmer, geconcentreerder in de wereld en het leven te staan.
 En dat zorgt voor minder stress.

En dát zorgt weer voor meer tijd voor mooie plannen, creativiteit, nadenken over wat je echt wilt zonder wolken in je hoofd.

Een van de oefeningen wil ik heel graag met je delen. Op mijn vluchtstrook-momenten is het deze oefening die me op tijd weer uit de frustratie haalt. Wat mij betreft echt een lifesaver.
Hij is in een andere vorm ook wel bekend bij de RET van Albert Ellis, en wellicht komt hij in meerdere vormen voor. Ik heb er de titel ‘SEGWA-oefening’ aangegeven, zodat je kunt onthouden waar de letters voor staan en wat de verschillende stapjes zijn.

In de video hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe denken zich verhoudt tot emoties en werken we samen stap voor stap de oefening door.

De oefening is onderdeel van de online cursus ‘Filosofietjes’, een programma van 10 modules met meer van dit soort praktische oefeningen. In 10 video's met werkbladen krijg je praktische tips, tools en oefeningen om je denken helderder, luchtiger en vrolijker te maken.

Niet meer piekeren, niet meer twijfelen, maar helder, concreet denken. 
Daardoor weet je beter wat je wilt, wat bij je past en wat je te doen staat. 

Je vindt alle informatie over het online programma Filosofietjes hier.

Laat je weten wat je van deze oefening vindt en wat het je opleverde?

Top oefening die SEGWA oefening. Niet alleen voor mezelf, maar ik kan me voorstellen dat ik hem ook goed kan inzetten bij anderen. Ik geef veel les aan (emotionele) pubers en ik denk dat ik intuitief deze stappen al wel volg, maar het is altijd heel fijn en inzichtelijk het op papier te hebben.
En dat geldt voor al je filosofietjes. Dus dank daarvoor!!

Na een heel drukke periode ben ik nu wat rustiger en heb wat meer tijd om na te denken ver wat ik wil (vooral beroepsmatig). Dus dit helpt mij daarbij.En hoe lastig ook, met twee kleine kinderen, maar elke dag een paar minuutjes voor mezelf, doet me goed!
Kiki Jaski

Tadaa. Nieuwsbrief.

Hebben we ook. Met artikelen, grapjes, overdenkingen, ideeën, nieuwe activiteiten, twijfels en dilemma's. 
Kortom: menselijk spul om je dag wat mee te verrijken. Hebben?
Inschrijven is supermakkelijk, uitschrijven ook. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven