Over De 
Denksmederij

Wie is dat dan eigenlijk?

Elke Wiss - aangenaam

Hoi, ik ben Elke!
Creatieve, kritische en analytische denker en pain-in-the-ass-vragensteller.
Van die vragen die de kern raken en waar je soms een beetje ongemakkelijk van wordt.
Noodzakelijke vragen om verder te komen, vragen die in beweging zetten en aanscherpen.
Vragen die je confronteren met je eigen denkpatronen.
Daar ben ik van.

En creativiteit, theatermaken, schrijven, concepten bedenken, regisseren en spelen. Ben ik ook van.
Nieuwsgierig? Ik vertel je graag meer.


Missie - waar je het voor doet, zeg maar.

Ik geloof dat het nu meer dan ooit nodig is om de juiste vragen te stellen – aan onszelf en aan de ander. Wat mij betreft zijn er genoeg antwoorden, meningen en opinies en te weinig oprechte vragen. Ik geloof dat in deze tijd en maatschappij, behoefte is aan helderheid én aan creativiteit.
Met De Denksmederij lever ik daar een bijdrage aan.
De Denksmederij biedt training en coaching in kritisch denken, de kunst van het vragen stellen en socratische gespreksvoering. 

Het resultaat is helderheid, energie, ruimte en autonome, gefundeerde besluiten.  

Ik maak lesmateriaal voor het onderwijs, podcasts, schrijf artikelen (en een boek!), maak theatervoorstellingen over aandoenlijk menselijke onhandigheid.
​Wil je meer weten over mijn schrijf- en theaterwerk, kijk dan even op www.elkewiss.nl
 
En vroegah?

Als klein meisje van 4 jaar stond ik op een houten krukje een zelfverzonnen liedje te zingen. ’Van de liffe en de laffe’ is nog altijd een grote hit in huize Wiss.
Daarna speelde ik als 6-jarige een glansrol in een voorstelling over boerderijdieren. Ik was verkleed als varken.

Die theaterliefde zette door en in 2009 studeerde ik af aan de Toneelacademie Maastricht als theaterdocent en theatermaker.

Ik ben gaan werken als freelance regisseur en dramadocent aan verschillende projecten. Ik gaf lessen en workshops in het onderwijs en diverse Kunstencentra. Nog steeds vind je me op de theatervloer in trainingen: ik maak, schrijf en regisseer voorstellingen en geef les in spel, improvisatie, en dramaturgie.

En verder? Waar woon je dan enzo?


Ik woon in Epe, aan de rand van het bos in het schattigste houten huisje met rieten dak dat er bestaat.
Mijn beestenboel houdt me gezelschap: 2 honden Seven en Ravi, rode kater 'kampioen luiheid' Olle, en mijn 2 IJslandse paarden staan zo'n beetje in de achtertuin.
Mijn vriend Matthijs woont in Amsterdam, en is zelfstandig psycholoog.
In het weekend cross ik graag door de bossen op mijn kleine paardenvriend Tigul, en rijd ik heel af en toe een wedstrijd.

Verder: trek ik vaak 2 verschillende sokken aan, is mijn kledingkast sowieso een puinhoop, heb ik een hekel aan wachten, kan ik niet zo creatief koken (maar zou dat wel willen kunnen) en weet ik nog steeds niet of ik een cappuccino of een latte het lekkerst vind.

Kunnen we ergens nog meer van je vinden?

Jazeker! Er is nog een website: www.elkewiss.nl; daar vind je meer info over mijn theater- regie- en schrijfwerk.
Daarnaast ben ik verschillende media te bewonderen: bijvoorbeeld in de podcast 'Mark in the Middle' van Mark Eikema, waar we 1,5 uur een tof gesprek hadden over het voeren van een goed gesprek, waarom we daar zo slecht in zijn én hoe het beter kan. En ook in deze podcast: 'Lifestyle Design' van Ruben Klerckx met een leuk interview over de kunst van het vragen stellen. 

OverDenken

OverDenken, zo heet de nieuwsbrief. OverDenken voorziet je van tips en inspiratie rond kritisch en creatief denken en de kunst van het vragen stellen. Inschrijven is supersimpel, uitschrijven ook. Probeer 'm eens!
Verder vind je De Denksmederij op facebook, en je kunt ook met me connecten op Linkedin. Welkom!